Hopp til innhold

– Fire eritreere hoppet av i Norge

Fire av medlemmene i det eritreiske ungdomspartiet YPFDJ har søkt asyl i Norge etter at de var på konferanse på Gardermoen, hevder opposisjonsgruppe.

YPFDJ holdt konferanse i Oslo

Det eritreiske ungdomspartiet holdt konferanse på Gardermoen i påsken.

Muhamed Kheir Abdella

Muhamed Kheir Abd har vært i kontakt med ungdommene.

Foto: Kjell Herning / NRK

I all hemmelighet holdt ungdomspartiet til et av verdens verste regimer møte i Norge i påsken. 600 utsendinger fra hele Europa var samlet på et hotell ved Gardermoen.

Men i ettertid av konferansen hoppet fire av de ti delegatene fra Eritrea av og søkte asyl i Norge.

Viser hvor ille det er i Eritrea

Det opplyser Muhamed Kheir Abdella, som er medlem i opposisjonsgruppen Eritreisk Felleskaps Forening i Norge.

– Våre kilder i Eritrea bekrefter at fire av dem har søkt asyl i Norge. Vi vet at minst to av dem er på et asylmottak, sier Abdella til NRK.

Eritreerne var regimetro og håndplukket til å delta på konferansen.

– Det viser bare hvor ille det er i Eritrea når disse eritreerne som regnes som lojale hopper av, sier Abdella.

Tør ikke stå fram

Abdella har vært i kontakt med flere av ungdommene, men ingen av dem ønsker å la seg intervjue av NRK.

– Jeg har en forståelse av at de er veldig redd for familiene sine. Og vi vet at andre som har kommet til landet ikke vil la seg intervjue fordi de frykter at noen kan hevne seg på familiene deres, sier Abdella som tror avhopperne er en pinlig sak for regimet i landet.

– Dette er en stor tabbe for det eritreiske regimet. Fordi de regnet disse ungdommene som de mest lojale, sier han.

Hundretusener rømmer

Den eritreiske presidenten har laget en ettpartistat av Eritrea, med grove menneskerettighetsbrudd.

Flere tusen sitter i fengsel uten dom, for sine meninger. Det er rangert som verdens verste land hva angår pressefrihet .

Hundertusener av mennesker rømmer nå landet i en farefull ferd over Middelhavet, og så langt i år har norge motatt nær 500 eritresiske asylsøkere.

Fikk norsk pengestøtte

NRK avslørte i går at ungdomspartiet Young People's Front for Democracy and Justice i Oslo er godkjent som frivillig organisasjon og mottar grasrotmidler gjennom Norsk Tipping. og Barne og Familiedirektoratet.

Grasrotmidlene fungerer slik at hver enkelt spiller gjennom Norsk Tipping kan velge å gi fem prosent av innsatsen til en valgfri organisasjon.

Midlene på 400.000 kroner fra direktoratet er gitt gjennom EU-programmet Aktiv ungdom, som støtter en rekke ungdomsorganisasjoner.

Barne og Familiedirektoratet innrømmet onsdag at de har begått en feil .

– Denne organisasjonen burde aldri fått støtte. Det kan virke som om YPFDJ er ungdomspartiet til diktaturet, sier Erik Langbråten, seksjonssjef i barne og familiedirektoratet til NRK.

Styreleder i YPFDJ Oslo Smret Kidane avviser at de har ført barne- og familiedirektoratet bak lyset og at de ikke har noen tilknytning til regimet i Eritrea.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ