Påstand om fem og et halvt års fengsel for tvangsekteskap

– Det er ingen ære forbundet med å gifte bort en 13-åring og å la henne bli utsatt for vold og overgrep, sa aktor Johan Øverberg under sin prosedyre i tvangsekteskapssaken i Oslo tingrett i formiddag.

Simon Ladderud Stende og Johan Øverberg

Jentas bistandsadvokat Simon Ladderud Stende (t.v.) og aktor Johan Øverberg.

Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Den fornærmede, en da 13 år gammel jente, ble tvangsgiftet til sin 20 år gamle fetter av en imam eller person som etter islamsk rett kan vie ektefolk i desember 2006.

Hun skal senere ha blitt utsatt for vold, overgrep og trusler av fetteren.

På tiltalebenken sitter et helt familiegalleri. Politiet mener fetteren (24), tanten (46), jentas mor (38) og jentas far (39) står bak den alvorligste tvangsgiftesaken i Norge noensinne, og har siktet alle fem.

Jentas 50 år gamle onkel oppholder seg i Irak.

Aktor la i dag ned påstand om fem og et halvt års fengsel for fetteren, og to og et halvt års fengsel for jentas foreldre og tante.

– Vi må sende et signal om at medvirkning til tvangsekteskap av en så ung jente er noe som ikke kan aksepteres, sa statsadvokat Johan Øverberg under sin sluttprosedyre i Oslo tingrett i dag.

– Ingen ære

– Fornærmedes mor har fortalt at datteren kunne gjøre som hun ville. At familien levde under norske forhold. Hun kunne velge partner selv, og sex utenfor ekteskap var problematisk. Jeg tror ikke på hennes forklaring, sa Øverberg.

Den fornærmede jenta, som i dag er 17 år, blir beskrevet som en smart, pen og snill jente som har gitt en troverdig beskrivelse av hvordan hun ble giftet bort til sin fetter, for deretter å gjentatt bli utsatt for vold og voldtekter.

– Gjennom denne rettssaken har vi hørt mye snakk om kulturelle skikker og ære. Ære er et begrep jeg skjønner er viktig. Vitner og fornærmede har snakket om dette, sier Øverberg.

– Men det er ingen ære forbundet med å gifte bort en 13-åring og å la henne bli utsatt for vold og overgrep.

– De har satt fornærmede i en situasjon hvor hun oppfattet at hun var i et ekteskap. Vi snakker om voldtekter som fant sted fram til fornærmede forlot situasjonen, og seksuell omgang med barn under 14 og 16 år og medvirkning til dette.

– Pliktet å gripe inn

Den 17 år gamle jenta har tidligere forklart at onkelen og faren til mannen hun skal ha blitt giftet bort til, sitter med makten over familien og at hennes egen far derfor var maktesløs i forhold til å stanse inngåelsen av ekteskapet.

Men både jentas mor og far er tiltalt for medvirkning siden de ikke skal ha grepet inn.

– Det naturlige ville vært at hennes familie hjalp henne ut av dette. I stedet måtte hun bryte fullstendig med familien. Foreldrene har som forsørgere en plikt til å gripe inn og avverge krenkelser av datterens integritet. Men de har passivt medvirket til at dette fikk skje, sier Øverberg.

– Stort antall voldtekter

I spørsmålet om oppreisning la jentas bistandsadvokat Simon Ladderud Stende vekt på at jenta skal ha blitt voldatt av sin fetter en betydelig antall ganger.

– Vi vet at jenta bodde hos fetterens familie i helger i begynnelsen og at hun senere flyttet inn. Voldtektene skal ha skjedd på kveldene disse dagene, og med 104 helgenetter og ferier er det snakk om et stort antall, sier Stende.

Det er skjerpende at overgepene skal ha skjedd mens jenta var under 14 og 16 år. Familien var fullt klart over dette, men avviste henne da hun tok kontakt, forteller Stende.

Én million kroner i oppreisning

Stende framsatte krav om oppreisning til jenta på nesten én million kroner.

300.000 kroner fra fetteren, 250.000 kroner fra jentas tante, samt 200.000 kroner hver fra jentas far og mor.

Dom i saken faller trolig i slutten av uke 7.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger