- Ville aldri spist fisk herfra

- Jeg ville aldri spist eller servert gjester fisk fra Tufjordbruket, sier Ingalill Olsen, ordfører i Måsøy.

Fiskeslo i sjøen i Tufjord

- Den som tuller med fiskekvaliteten i Norge rammer ikke bare seg selv, men hele næringen, sier hun.

I utgangspunktet burde Fjordlaks miste muligheten til å holde på med fisk, mener hun.

Tufjordbruket i Måsøy i Finnmark har vært i drift i to år, og har fått 11 varsler fra Mattilsynet, og har vært stengt 3 ganger. Det er funnet både mark og e.coli i mottaket og bedriften har fått tvangsmulkt flere ganger.
LES OGSÅ: Mark og e-coli i fiskefabrikken

Eksportutvalget for fisk har et budsjett på 250 millioner kroner i året. Det meste blir brukt til å reklamere for laks, men torsken blir markedsført som "den rene fisken fra det rene spiskammer".

Klippfisken som produseres i Tufjord kommer fra det rene kalde havet. - Vi er et høykostland og må satse på kvalitet, sier Ingalill Olsen.

Produserer mat

Når hun får se bildene fra Tufjord, blir hun sjokkert.

Et sjøvannsinntak inne i en fjord der det foregår kloakkutslipp! Det burde ikke produseres menneskemat her. Jeg ville aldri servert gjestene mine fisk fra Tufjordbruket.

Ordfører Ingalill Olsen
Ingalill Olsen, ordfører Måsøy kommune

Ingalill Olsen, ordfører i Måsøy

Foto: NRK

Kloakkutslippet ligger 200 meter fra stedet der Fjordlaks henter sjøvann til sin produksjon. Sjøvanninntaket er det Mattilsynet i Hammerfest som har gitt tillatelse til. Kloakkutslippet er kommunens bord. Tufjordbruket har renseanlegg og inntaket er ikke ulovlig.
BILDEGALLERI: Se bildene fra Tufjordbruket selv

Har du en mening? Ville du spist fisken?


Men trygt er det ikke, i følge en av norges fremste eksperter på rent vann i matproduksjon. Han mener Fjordlaks og Tufjordbruket tar sjanser med mattryggheten
- Det er meget uheldig. Fisken kan bli påført sykdomsfremkallende bakterier via sjøvanninntaket, sier amanuensis Øyvin Østensvik ved Norges Veterinærhøgskole.

- Jeg visste ikke at Fjordlaks har sjøvannsinntaket rett utenfor bedriften. De fleste henter sjøvannet til produksjonen fra strømførende dyp, sier Olsen.

- Fugl er dårlig nytt

Per Einar Granum er professor og leder for Senter for mattrygghet på Norges Veterinærhøgskole.

Han reagerer på at det kan se ut som om Fjordlaks tømmer fiskeavfallet rett i sjøen utenfor torskemottaket.

- Både kloakk og fiskeavfall tiltrekker seg fugler, og måker er ikke en spesielt ren fugl. Av den grunn er det forbudt å dumpe slikt avfall, og hvis det befinner seg på land skal det tildekkes, sier han.

Dagen etter utslipp i Tufjorden

Fiskeavfall tiltrekker seg måker og annen sjøfugl.

Foto: n

SISTE NYTT

Siste meldinger