Hopp til innhold

- Vi må tørre å blande oss i privatlivet om partnerdrap skal forhindres

Sju av ti som blir drept av partneren, har blitt utsatt for vold i forkant av drapet. Anne Sønstebø var livredd for samboeren og mener privatlivet må bli mindre hellig om partnerdrap skal forebygges.

Anne ble utsatt for partnervold

Anne Sønstebø ble utsatt for vold fra sin tidligere samboer, og fryktet på et tidspunkt at han skulle ta livet av henne.

Foto: Ingar Andreassen / NRK

Justisdepartementet fikk tirsdag overlevert den første, omfattende studien av partnerdrap her til lands (se faktaboks). Et av hovedfunnene i rapporten er at det i sju av ti partnerdrapssaker var registrert partnervold før drapet.

Dette er en av grunnene til at justisminister Anders Anundsen torsdag uttalte at «muligheten til å stanse volden har vært til stede» i en rekke saker, uten å ha blitt brukt.

– Skal ikke bry seg

Solveig Karin Bø Vatnar

Forsker Solveig Karin Bø Vatnar ved Oslo universitetssykehus står bak den nye rapporten om partnerdrap.

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Anne Sønstebø er en av dem som har blitt utsatt for partnervold, og fryktet rundt midten av 2000-tallet at hennes daværende samboer skulle ta livet av henne.

Sønstebø håper den nye rapporten kan bidra til at partnerdrap forhindres i fremtiden, og viser blant annet til funnet om at mange som har blitt utsatt for partnerdrap, har vært i kontakt med personer i nær familie i forkant.

Mange av disse henvendelsene ble imidlertid ikke formidlet videre til politi og hjelpeapparat, noe Sønstebø mener er alvorlig.

– Det er fortsatt slik at man ikke skal bry seg innenfor noens intimsfære. Det er en gjengs oppfatning at mange er redde for å melde fra, fordi det er en sjanse for at det de har hørt ikke medfører riktighet, sier Sønstebø, og fortsetter:

– Jeg mener at man i stedet for å tenke på konsekvensene av å melde fra om noe man ikke er hundre prosent sikker på, bør tenke på hva som kan skje dersom man ikke melder fra, og det viser seg at man tok feil, sier Sønstebø.

Dokumenterte skader

Ved å dokumentere skader i form av bilder, skrive ned ubehagelige episoder og gjøre opptak av krangler skaffet hun bevis som til at ekssamboeren høsten 2009 ble dømt til seks måneder fengsel.

– Jeg begynte med dette etter å ha hatt et veldig uheldig møte med politiet, der jeg følte at saken ble bagatellisert. Jeg tenkte at jeg måtte ha stålkontroll, at det ikke skulle været et snev av tvil, dersom saken havnet i rettsapparatet, sier Sønstebø, som tidligere har fortalt om volden til NRK.

– 7 av 10 kunne vært forhindret

Sunniva Ørstavik

Likestillings og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik mener kommunene må ta mer ansvar.

Foto: Lien, Kyrre / NTB scanpix

Det tidligere voldsofferet mener også at kommunene må ta et større ansvar når det gjelder vold i nære relasjoner. Hun får støtte av likestillings – og diskrimineringsombud Sunniva Ørstavik.

– 70 prosent av norske kommuner ikke har en gang en handlingsplan for vold i nære relasjoner. Det kan vi ikke finne oss i. Tallenes tale er klar: Sju av ti partnerdrap kunne vært forhindret, sier Ørstavik, som legger press på justisminister Anders Anundsen.

– Anundsen må stille tydeligere krav, og følge opp når kommunene ikke oppfyller lovens krav om å beskytte alle innbyggerne, sier Ørstavik.

Anders Anundsen om partnerdrap

Justisminister Anders Anundsen mottok torsdag rapporten «Partnerdrap i Norge 1999 – 2012».

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

AKTUELT NÅ