- Vi har et enormt tidspress

Politiet innrømmer at det vil bli vanskelig å få alt klart til en rettsak i løpet av første halvdel av neste år. Under fengslingsmøtet i dag kom det fram at rettssaken skal være over før sommeren 2012.

Politiadvokat Christian Hatlo

Politiadvokat Christian Hatlo forteller at det jobber 200 politifolk med denne saken over hele landet.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Den terrorsiktede Anders Behring Breivik skal etter dagens fengslingsmøte sitte nye åtte uker i varetekt, de første fire blir helt sikkert i fullstendig isolasjon.

LES OGSÅ: Anders Behring Breivik må fortsatt sitte i isolasjon

Geir Engebretsen

Sorenskriver Geir Engebretsen mener saken bør være avsluttet innen neste sommer.

Foto: Camilla H. Wernersen / NRK

Politiet har ikke tatt stilling til om de vil be om fortsatt isolasjon og fengsling etter disse periodene, men de ser ikke bort fra at de kan ønske det med tanke på etterforskningen.

Etterforskningen fortsetter uansett med omtrent samme trykk. Selv om det er en stor sak kommer det tydelige signaler fra tingretten om at den ikke bør trekke ut i tid.

– Vi mener at det er det beste for alle at vi får en komprimert hovedforhandling som ikke drar ut i tid, og som helst er avsluttet innen sommeren 2012, har sorenskriver Geir Engebretsen i dag uttalt til NRK.

LES OGSÅ: Satser på en komprimert rettssak

Mye arbeid igjen

Politiet jobber derfor med store ressurser for å få klarlagt saken tilstrekkelig før den tid, men tidshorisonten er utfordrende.

– Det jobber nå et par hundre stykker over hele landet med denne saken, sier politiadvokat Christian Hatlo til NRK etter en pressekonferanse på politihuset.

Hvordan ser dere på å få klar en tiltale i rimelig tid før ei hovedforhandling i løpet av første halvdel av 2012?

– Vi ser i utgangspunktet på det som en ganske stor utfordring med tanke på alt vi må gjøre innen den tid. Vi har et enormt tidspress på oss, men har det som intensjon, svarer Hatlo.

Hatlo kan ikke love at de klarer å få etterforskningen i havn til en tidlig og komprimert rettssak.

– Om vi lykkes vet jeg ikke på nåværende tidspunkt, sier Hatlo.

Blant annet påvirkes politiets beslutninger rundt hvor detaljert de skal undersøke av at de også ønsker å svare på spørsmål rundt de straffbare handlingene som alle de etterlatte sitter med.

Utvika

Massakren på Utøya sendte sjokkbølger langt utenfor Norges grenser.

Foto: Sindre Thoresen Lønnes / Scanpix

Politiet har tidligere fortalt om hvor omfattende etterforskningen er med en egen enhet under Oslo-politiets volds- og sedeligshetsavsnitt, stor støtte fra særorganer som blant annet Kripos og med svært mange avhør over hele landet.

Pr. nå opererer politiet med en liste over fornærmede som er på godt over 1000 navn, både fra bombeangrepet i regjeringskvartalet og skytemassakren på Utøya. Mange av disse skal avhøres, og mange har allerede blitt avhørt.

– Vi begynner å ha kommet ganske langt med avhørene av alle de fornærmede landet rundt, men jeg kan ikke komme med noen sikre tall akkurat nå, sier politiadvokat Hatlo om avhørene av ungdommer fra Utøya og overlevende fra regjeringskvartalet.

Innhenter informasjon i utlandet

I nærmeste fremtid vil mye av politiets kapasiteter gå med til å gå gjennom store mengder innhentet informasjon gjennom beslag og avhør.

– Nå jobbes det mye med å gå gjennom alle beslagene. Vi har fått inn enorme mengder informasjon, og det må nå gås gjennom, sier Hatlo.

Han opplyser at politiet nå sitter med rundt 1600 beslag totalt, ca. 1000 fra gården på Åsta og ca. 600 fra Utøya.

Selv om det er store mengder fortsetter politiet å hente inn nye biter for å belyse saken.

Politifolk i hvitt ved låven på Åsta

Det var på denne gården Anders Behring Brevik laget bomben han sprengte i regjeringskvartalet.

Foto: Ingunn Andersen

– Samtidig pågår det fortsatt informasjonsinnhenting. Blant annet skjer dette i utlandet og via finanssporet, sier Hatlo om undersøkelsene rundt hvordan Behring Breivik har finansiert planleggingen og gjennomføringen av terrorhandlingene, sier Hatlo.

Hvilke spor er det dere følger da?

– Vi går gjennom hele livet hans. Han har selv forklart hvordan han har finansiert dette, hvilke firmaer han har hatt og hvor han har kjøpt ting. Det er blant annet ved undersøkelser av disse feltene vi prøver å se om han har hatt noen medhjelpere, svarer politiadvokaten.

Dermed kan det være at beslagsbunken vil øke også i tiden fremover – og da er forventningene størst på sporene i utlandet.

– Vi kan ikke utelukke at det kan komme nye beslag i tiden framover, blant annet i utlandet. Likevel er det slik at ved åstedene har man nå rimelig kontroll over det som skulle beslaglegges, sier Hatlo og ramser opp åstedene Utøya, regjeringskvartalet, leiligheten til den siktedes mor og gården på Åsta.

Nye avhør om bombeproduksjonen

Likevel kan det også komme opp nye ting i Norge. I forrige uke ble det blant annet tatt nye beslag i leiligheten til den siktedes mor på Oslo vest.

LES OGSÅ: Politiet har gjort nye beslag i Behring Breiviks leilighet

Tema for nye avhør av Anders Behring Breivik er ventet å blant annet dreie seg rundt bombeproduksjonen, og hvordan han klarte å lage den kraftige bomben som tok åtte menneskeliv.

– Vi går nå gjennom ting på nytt. Blant annet spør vi ham på nytt på hvordan han laget bomben. det gjør vi for å se om det faktisk var mulig for ham å gjøre det alene, sier Hatlo.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger