- Vi blir her i natt

De afghanske flyktningene som demonstrerer foran Stortinget, vil ikke fjerne seg i kveld, sier deres talsmann.

Afghanske demonstranter
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Politiet sa tidligere i dag at de har strukket seg langt overfor afghanerne som demonstrerer foran Stortinget. De ventet at markeringen opphører klokken 22 i kveld.

 Men fristen ble passert uten at afghanerne flyttet seg. De gjorde det klart at de heller ikke hadde tenkt å forlate plassen foran Stortinget i dag.

I kveld sier politiet at de ikke kommer til å gi afghanerne noen ny frist, men avventer situasjonen i håp om at de fjerner seg frivillig så politiet slipper å bruke makt.

Tillatelsen utløper

- Søknaden som politiet har godkjent har gitt afghanerne tillatelse til arrangement og markering i Oslo i forlengelsen av marsjen lørdag og til klokken 22 i kveld, sier stabsjef i Oslo politidistrikt Johan Fredriksen til NRK.

 - Vi hadde en avtaletekst som gikk på at installasjonen skulle rigges ned og settes opp i løpet av døgnet, men vi så mellom fingrene på det. Så vi satser på at arrangøren utviser godt skjønn og trekker seg tilbake med verdighet når avtalen utløper, sier Fredriksen.

- Vi forholder oss til at det skjer, inntil det motsatte er bevist. Politiet håper at det løser seg på lempeligst mulig måte. Politiet vil ikke bruke mer makt og ressurser, eller være mer synlig enn nødvendig, sier Fredriksen.

Pilegrimsleden

De 45 afghanerne har gått pilegrimsleden sørover fra Trondheim siden midten av mai og nådde Oslo lørdag ettermiddag.

Marsjen og den senere markeringen foran Stortinget er en demonstrasjon om krav å få bli i landet.

Afghanere utenfor Stortinget.
Foto: Martin Giæver / NRK

41 i denne gruppen på 45 afghanere har allerede fått endelig avslag på asylsøknadene, mens fire venter på en endelig avgjørelse i Utlendingsnemnda om asyl.

Brev til utenrikskomiteen

Afghanerne appelerte i dag til utenrikskomiteen ved leder Olav Akselsen.

Afghanerne oppfordrer til at all tvangsretur av flyktninger til Afghanistan innstilles inntil den nye sikkerhetsvurderingen er gjennomført.

– Vi synes også det bør telle med at forsvarsminister Anne Grethe Strøm-Erichsen (Ap) i en åpen høring 8. juni i forbindelse med kjøp av nye transportfly, legger vekt på at sikkerhetssituasjonen i Afghanistan har endret seg veldig mye det siste året, skriver Zahir Athari på vegne av afghanerkomiteen.

Komiteen sa i ettermiddag at den ikke så noen grunn til å blande seg i denne saken.

Til NTB sa Athari tidligere i dag at demonstrantene ikke kommer til å følge politiets pålegg om å fjerne seg innen klokken 22 i kveld.

– Vi har ingen steder å dra. Vi er illegale flyktninger i Norge, uansett om vi er her eller et annet sted, sier Athari.

- Politiet et "offer"

Athari sier at han har hatt kontakt med politiet flere ganger i løpet av dagen, men uten at situasjonen for afghanerne ble endret. Men tonen har hele tiden vært god mellom de to parter, ifølge talsmannen.

– På en måte er politiet også et "offer". De må følge ordre fra politikerne, selv om de sympatiserer med oss. Det er en vennlig tone mellom oss. Et utsagn fra en av politimennene i går sier vel også litt om sympatien vi møter: "Jeg er politi – ikke din fiende", sier Athari.

Afghanere demonstrerer utenfor Stortinget
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

 

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger