- Vektarar slepp lettare unna

- Vektarar slepp lettare unna i retten enn andre. Politiinspektør Bjørn Vandvik i Oslo-politiet meiner dommarar ser på vektarar som meir offisielle personar enn andre.

Stjal salat - lagt i livsfarlig mageleie
Foto: Andreas Lunde-Hensch / Scanpix

Det er vanskelegare å få dømt ein privat vektar for vald og maktmisbruk enn det er å få dømt andre. Det meiner politiet i Oslo. Ifølgje lova har ikkje vektarar meir rett enn andre til å bruke fysisk makt.

- Det skal litt til, seier politiinspektør Bjørn Vandvik som fører slike saker i retten.

Video nsps_upload_2008_10_21_7_13_8_55.JPG
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Politiet meiner vektarar slepp lettare unna

Ender med frifinnelse

-Vi skal ha gode bevis for å få det til, og vi har flere ekspempler på saker om vektervold som har endt med frifinnelse, sier han.

Årsaka er at retten ser på vektarar som meir offisielle personar, og behandlar dei deretter. Men ifølge lova har ikkje vektarar rett til å bruke mer fysisk makt enn andre.

Vanvik meiner dommarene ser mildare på vektarar og at også rettsapparatet legg til grunn at vektarar kan gå litt lenger enn oss andre.

Forventning

-Det går i uniform, publikum ser på vektarar i gata og har ei forvnentning om at dei løyser oppgåvene. Rettssystemet legg opp til at vektarar har ein rolle i samfunnet som er litt meir enn den jevne borger, sjølv om heimlane er dei samme, sier Vandvik.

Sjå NRK Brennpunkt på NRK1 i kveld kl 21.30

SISTE NYTT

Siste meldinger