NRK Meny
Normal

Innrømmer våpendelsproduksjon

Regjeringen innrømmer at Norge kan ha produsert våpendeler som brukes i krigen mot Libanon.

 

- Vi kan ikke utelukke at det er norske våpendeler i rakettene som Israel bruker, sier statssekretær i utenriksdepartementet Raymond Johansen til NRK. 

Fra USA til Israel

Ifølge Amnesty International i Norge lager Norge drivstoff til raketter som Israel nå bruker i krigen i Libanon. Drivstoffet blir solgt til USA, men ifølge Amnesty sender USA rakettene videre til Israel.

Johansen sier at produksjon av våpen i dag er svært komplisert, og at det er mange forskjellige land og fabrikker som produserer til ett våpen. Han sier at Norge bare produserer en liten del av et slikt produkt.

Krever strengere regler

Generalsekretær Petter Eide i den norske Amnesty-avdelingen krever at reglene for slik eksport må bli strengere.

- Dette er ikke ulovlig, men det strider likevel mot intensjonen i norsk våpenlovgivning, som sier at Norge ikke skal distribuere våpen til land i krig, sier Eide.

Spørsmål om tillit

- Eksportavtaler med nære allierte, som USA, er basert på tillit og ikke på sluttbrukeravtaler eller krav om at våpendelen ikke blir solgt videre. Norge kontrollerer dermed ikke om delene havner hos en tredje part, sier Raymond Johansen. Han sier at tilliten må være god nok, selv om vi aldri kan være 100 prosent sikre.

Hittil er er 900 libanesere og over 3000 såret i de israelske angrepene i Libanon.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger