NRK Meny
Normal

- Ufarlig å fly i klarvær

Norwegian-sjef Bjørn Kjos mener det er ufarlig å fly så lenge det er klarvær og god sikt. Han etterlyser egne norske målinger av vulkanasken.

Norwegian, konsernsjef Bjørn Kjos.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos mener det er ufarlig å fly når været er klart og sikten god.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Stengningen av norsk luftrom er foretatt uten at norske myndigheter har undersøkt om det faktisk er vulkanaske i lufta, skriver Dagens Næringsliv .

Norwegian vurderer å permittere nesten alle sine ansatte. Kjos vet ikke om det er gjort målinger i Norge.

Betimelig spørsmål

- Det er et betimelig spørsmål, sier han.

Kjos understreker at det er livsfarlig å fly inn i en vulkansky.

- Men så lenge det er klarvær og god sikt er det ufarlig å fly, gjentar Kjos.

Gjør ikke målinger selv

Jon Petter Duestad i Avinor kan ikke svare på stor konsentrasjon av partikler kan man fly i. Det kan heller ikke avdelingsdirektør i Luftfartstilsynet Espen Slyngstad, som opplyser at de får et kart fra autorisert værsenter i Storbritannia som viser hvor det er tilrådelig å fly.

Han forteller at Luftfartstilsynet ikke gjør noen målinger selv.

Begge viser til British Airways-flyet som nesten styrtet i 1982 på grunn av vulkanaske. Dette flyet fløy rett inn i dampsøylen fra vulkanen.

Duestad sier at de må få kvantifisert hvor farlig askeskyen egentlig er, hvis situasjonen fortsetter.

- Kjos har et godt poeng

Det er Norsk institutt for luftforskning (NILU) som foretar målinger av partikkelkonsentrasjonen i luften. Seniorforsker Cathrine Lund Myhre sier til NTB at Kjos har et godt poeng.

- Per i dag får vi kun målt partikler i flyhøyde ett sted i Norge, på Andøya i Nordland. Der er det installert en såkalt lydar, som ved hjelp av laserstråler måler fordelingen av partikler oppover i atmosfæren. NILU har ved flere anledninger søkt myndighetene om penger til ytterligere en målestasjon ved Birkeland i Aust-Agder, som ville ha dekket mesteparten av Sør-Norge, men har fått avslag både fra Forskningsrådet og Klima- og Forurensningsdirektoratet (KLIF). Jeg tror at vi hvis vi hadde fatt foretatt slike målinger fra Birkeland og fra et sted i Midt-Norge, så ville vi ha kunnet fly mye mer i norsk luftrom i disse dager, sier Lund Myhre.

Hun forteller at andre type målinger NILU har foretatt, som målinger av UV-stråling og ulike målinger langs bakken, indikerer at det ikke er farlig konsentrasjon av askepartikler over det norske luftrommet nå.

- Men vi kan ikke si dette med sikkerhet før vi har foretatt målinger lenger opp, sier hun.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger