- Trekk deg fra valgkampen

Høyres fylkesledere fra hele landet krever at Oslos ordfører Per Ditlev-Simonsen trekker seg fra valgkampen.

Per Ditlev-Simonsen
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Oslo-ordføreren har innrømmet at han hadde en hemmelig konto i Sveits som han ikke har oppgitt til skattemyndighetene.

Ditlev-Simonsen selv har ingen planer om å trekke seg, ifølge Klassekampen.

– Kan det være aktuelt at du mandag melder om at du vil be bystyret løse deg fra vervet ditt? spør avisen.

– Nei, det er det ikke. For øvrig har jeg ingenting å si før mandag, svarer Oslos ordfører.

Kona hadde også konto

Per Ditlev-Simonsen avdøde kone hadde også en hemmelig konto i Sveits, som rommet deler av familiens formue, skriver VG.

Kontoen skal ha blitt avviklet etter at kona døde i 1990, og deler av denne formuen skal deretter ha blitt overført til hennes to barn.

På begynnelsen av 1990-tallet ble det gjennomført en omfattende oppussing av en av familien Ditlev-Simonsens hytter. Dagens Næringsliv skriver i dag at det i hytteboka står beskrevet at "tantene i Sveits" gis æren for hytteutbedringen.

 

Ikke på gjenvalg

Per Ditlev-Simonsen stiller ikke til gjenvalg ved høstens kommune- og fylkestingsvalg. Men han deltar i valgkampen. Høyres partileder Erna Solberg har bedt ham vurdere å trekke seg fra valgkampen og betale tilbake skattebeløpet som er unndratt fra kontoen i Sveits.

 Ditlev-Simonsen skal i ettermiddag i forretningsutvalgets møte for å redegjøre for det påståtte skattefusket. Kommuneloven gjør det klart at han ikke kan kastes fra tillitsvervet som ordfører.

Ifølge loven må han selv søke om å bli løst fra vervet. Bystyret kan ikke stille mistillit mot ham.

– Det forholdet som det her er snakk om, er etter mitt inntrykk ikke i nærheten av å være noe som kan tvinge ordføreren til å fratre. Juridisk sett sitter ordføreren trygt i sitt verv, sier jusprofessor Jan Fridthjof Bernt ved Universitetet i Bergen.

Vil ha svar

I forretningsutvalget sitter, foruten Ditlev-Simonsen selv, varaordfører Svenn Kristiansen (Frp), Aps gruppeleder Rune Gerhardsen, Høyres Bård Folke Fredriksen og SVs Knut Even Lindsjørn.

Lindsjørn vil stille spørsmål om størrelse på beløpet, når kontoen i Sveits ble åpnet og avsluttet, hvorfor pengene sto på konto i Sveits, hva som skjedde med pengene da kontoen ble avsluttet, og hvordan Ditlev-Simonsen tror denne saken har påvirket folks tillit.

Gerhardsen vil ifølge Dagsavisen ha svar på de samme spørsmålene, i tillegg vil han vite hvor pengene kom fra.

– Sørgelig

Overfor Dagens Næringsliv avviser varaordfører Svenn Kristiansen (Frp) at Ditlev-Simonsen kommer til å trekke seg.

– Dette er sørgelig og trist, og jeg bestemte meg fort for ikke å mene noe, sier Kristiansen. Han gir likevel tilkjenne sin mening:

– Denne saken har ikke noe i politikken å gjøre, sier Kristiansen.

Han mener det bare er i mediene at man diskuterer hvorvidt ordførerens posisjon er truet. For politikerne er det et ikke-tema, hevder Kristiansen, som opplyser at han ikke har noen spørsmål å stille Ditlev-Simonsen under forretningsutvalgets møte mandag ettermiddag.

(NTB/NRK)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger