Hopp til innhold

- Telefaks er totalt utdatert

Professor i rettsinformatikk Jon Bing er forbauset over at politiet fortsatt bruker telefaks i sitt varslingsarbeid.

Jon Bing
Foto: Terje Bendiksby, Bendiksby, Terje

NRK kan i dag fortelle at politiet fortsatt benytter seg av telefaks for å varsle politi over hele landet ved krisesituasjoner.

Dermed tar det flere timer før hele politi-Norge blir varslet om en alvorlig hendelse. Allerede etter NOKAS-ranet advarte politiet selv om at det manglet et effektivt alarmsystem. Men over fem år etter er et nytt system fortsatt ikke på plass.

- Veldig overrasket

Telefax

Telefaks er fortsatt politiets arbeidsredskap når kolleger landet rundt skal varsles om alvorlige hendelser.

Foto: Illustrasjonsfoto: www.colourbox.no

Professor i rettsinformatikk Jon Bing uttrykker forbauselse når NRK konfronterer ham med dette.

- Jeg er veldig overrasket. Jeg tenker at det finnes andre kanaler som er raskere og mer effektive. Systemet basert på faks er totalt utdatert, sier Bing.

Bing understreker at han skjønner at det kan være vanskelige å ta i bruk e-post dersom det mangler effektive krypteringssystemer.

- Men også telefaks representerer en sikkerhetsrisiko. Den kommer som regel ut i ren tekstform og kan leses av uvedkommende.

- Ikke et teknisk problem

I Sverige derimot har de kunne sende beskjeden direkte til rett skjerm i over 30 år, ifølge assisterende rikskriminalsjef Tommy Hydfors. Bing mener det er en selvfølge at vi skal klare dette også i Norge.

- Det er ikke et teknisk problem, men må være et organisatorisk problem. For eksempel hvordan man kan gitt slike organisatoriske beskjeder uten at sikkerhetsrisiko oppstår. Det forutsetter noe mer enn den nakne teknologien, sier han.

Bing er betenkt over at norsk forvaltning ikke har prioritert dette.

- Jeg tenker at det er merkelig at vi ikke har en hyllevare som gjør at man kan kommunisere på konfidensiell måte internt i statsforvaltningen. Jeg har selv opplevd at slike systemer ikke er tilgjengelige.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ