Hopp til innhold

- Tallulah er prinsessenavn

Den nyfødte datteren til Märtha Louise og Ari Behn skal hete Emma Tallulah. Et eksotisk navnevalg. Helt unorsk, men knyttet til amerikansk kultur. Navnesøster er skuespiller Tallulah Bankhead.

Tallulah Bankhead

Tallulah Bankhead

Märtha Louise og Ari Behn har skapt sin egen trend med sine navnevalg, sier navneforsker Botolv Helleland.

Botolv Helleland

Botolv Helleland

Foto: UiO

- Felles for de tre døtrene Maud Angelica, Leah Isadora og Emma Tallulah er at de har populære fornavn, som også er engelske eller amerikanske. Maud er selvfølgelig kalt opp, men Leah er på 14. plass på popularitetslisten, og Emma er nummer 3.

Overflodsprinsesse

Tallulah er sjeldent i Norge. Et søk hos Statitisk sentralbyrå gir ingen treff på navnet. I USA og England er det også et sjeldent navn.

- I Irland finnes navnet Talulla, og det har gælisk opphav. Det kommer fra Tuile laitå som betyr overflod og prinsesse eller - lady, sier Bottolv Helleland.

Video nsps_upload_2008_9_29_22_26_31_31.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Amerikanske navnesøstre

Blant de mer kjente navnesøstre er den amerikanske skuespilleren Talluah Bankhead (1902-68). Men navnet var ikke et kunstnernavn, men en oppkalling etter bestemoren.

- Det er også et stedsnavn og betyr foss eller fossende, forteller Helleland. Fossen Tallulah Gorge ligger i den amerikanske delstaten Georgia.

Tallulah Belle Willis

Tallulah Belle Willis

Foto: MARION CURTIS / AP

En annen amerikansk navnesøster er Tallulah Belle Willis, datter av skuespillerne Demi Moore og Bruce Willis. Hun er 14 år. Om henne sies det at hun er minst like vakker som sin mor og minst like opptatt av å følge trendene.

Globalisert verden

Navneforsker Botolv Helleland avstår fra å karakterisere navnevalgene til Märtha Louise og Ari Behn.

- Men de er eksotiske, de er ikke vanskelig å uttale for engelskspråklige og passer derfor godt i en globalisert verden, sier han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ