- Ta ansvar mot barneporno!

Ikke alle internettleverandører tar ansvar i kampen mot overgrepsbilder av barn. Det mener justisminister Knut Storberget er svært alvorlig.

Knut Storberget
Foto: Bendiksby, Terje / SCANPIX

15.000 ganger daglig får nordmenn opp en stoppside fra politiet når de forsøker å komme inn på internettsider med overgrepsbilder av barn.

Det er Kripos som styrer filteret og bestemmer hvilke sider som skal blokkeres. Samarbeidet med internettleverandørene har pågått siden november 2004. Men ikke alle er med på den frivillige ordningen.

- Ingen unnskyldning

- Jeg tror grunnen er at det er veldig mange små internettleverandører i Norge og jeg er ikke sikker på om alle har oversikt over at denne muligheten finnes, sier direktør for næringsutvikling, Fredrik Syversen i IKT-Norge til NRK.

Fredrik Syversen

Direktør for næringsutvikling i IKT-Norge, Fredrik Syversen, tror brevet fra Justisdepartementet vil få en positiv effekt.

Foto: NRK

Men han mener dette ikke er noen unnskyldning.

- Vi jobber hele tiden på med å få rekruttert flere. Men det er viktig å få fram at de aller fleste av de største internettleverandørene i Norge er med på dette, sier Syversen.

- Svært alvorlig

Justisminister Knut Storberget mener det er svært alvorlig at ikke alle internettilbyderne er med. Han nekter å godta at ikke all internettrafikk i Norge går via filteret, og har sendt brev til alle internettleverandørene der han ber dem ta et moralsk ansvar å etablere filter frivillig.

- Hvis man ikke etablerer et slikt filter så vurderer vi nå i Justisdepartementet å innføre et lovpålegg som påbyr filtrering, særlig av overgrepsbilder mot barn, sier Storberget.

- Jeg synes ikke at man skal kunne tjene penger på å drifte et nett hvis man vet at det i disse tjenestene serveres grove straffbare handlinger mot barn, legger han til.

- Ikke en markedsføringstaktikk

Trafikken til 80-90 prosent av internettbrukerne i Norge går gjennom filteret. Leverandørenes interesseorganisasjon jobber for å få med alle, men tror et lovfestet påbud kan få negative bivirkninger.

- Dette er jo noe bransjen selv har gjort helt frivillig. Det å lovfeste dette kan virke litt demotiverende for andre slike frivillige avtaler i framtiden, sier Fredrik Syversen.

Kripos' Stopp-side

Denne advarslen fra Kripos dukker opp på skjermen til dem som er i ferd med å komme inn på nettsider med overgrepsbilder av barn.

Likevel håper IKT-Norge at brevet fra Justisdepartementet vil få en effekt.

- Jeg tror ingen har dette som en markedsføringstaktikk at de ikke vil ha dette. Så det tror jeg skyldes ren og skjær uvitenhet. Og da er det på tide å våkne opp.

På et møte i Ystad i Sverige ble de nordiske justisministrene i dag enige om å samarbeide bedre for å hindre spredning av overgrepsbilder av barn. De foreslår felles utdanning av politifolk, felles teknologi og en nordisk server for identifisering av ofre og overgripere.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger