Hopp til innhold

- SV må forlate regjeringen

En samlet opposisjon på stortinget mener at SV må trekke seg fra regjeringen etter at partiet gikk med på gassutbyggingen på Mongstad.

Tre ministre samlet
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

Statsminister Jens Stoltenberg bekreftet  under en pressekonferanse i kveld torsdag kveld at regjeringen har blitt enige om å si ja til Statoils omstridte gasskraftverk på Mongstad.

Det vil først blir full CO2-rensing fra 2014, til tross for at anlegget vil være i full drift fra 2010.

SV har mistet all troverdighet som miljøparti og bør forlate regjeringen etter Mongstad-vedtaket, mener de tre opposisjonspartiene Fremskrittspartiet, Venstre og Kristelig Folkeparti.

Mongstad-prosjektet skal foregå i to steg. Første del av renseanlegget skal være på plass i 2010 samtidig som varmekraftverket settes i drift og fange 100.000 tonn CO2 i året.

Full rensing skjer først innen utgangen av 2014.

- Hårreisende dårlig

Sosialistisk Ungdom (SU) er opprørt over utslippstillatelsen til Statoil på Mongstad, og sier SV må vurdere regjeringssamarbeidet med Ap og Sp.

- Dette er en hårreisende dårlig løsning for både miljøet og alle som har stemt for en ny miljøpolitikk. Nå må SV diskutere om vi er tjent med å sitte i en regjering og forvalte en politikk vi ikke kan stå inne for, sier SU-leder Kirsti Bergstø til NTB.

 Også KrFs miljøpolitiske talskvinne Line Henriette Holten Hjemdal mener SV må ut av regjeringen.

 

SV-leder Kristin Halvorsen
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- SV har mistet all sin troverdighet på miljø ved å akseptere CO2-håndtering først fra 2014. Nå må partiet ut av regjering for å redde ansikt, sier Holten Hjemdal.

- Halvorsen må gå

Leder i Natur og Ungdom, Bård Lahn, mener avtalen mellom staten og Statoil er det største miljøsviket Norge har sett.

- Kristin Halvorsen trekker seg i hver eneste miljøkrig internt i regjeringen. Hvis ikke Halvorsen evner å vise at det er forskjell på en ren arbeiderparti-regjering og en regjering der SV er med, har partiet ingenting i regjeringskontorene å gjøre, sier Lahn.

Gasskraftstriden har vært spesielt smertefull for SV, som i utgangspunktet krevde rensing fra første dag. Siden har partiet godtatt at utbyggingen av renseanlegg og gasskraftverk skjer parallelt.

- Forstår skuffelsen

Miljøvernminister Helen Bjørnøy (SV) innrømmer at det var vanskelig å si ja til dette prosjektet. 

Miljøvernminister Helen Bjørnøy
Foto: Åserud, Lise / SCANPIX

- Jeg forstår at noen kan være skuffet over denne avgjørelsen. Dette har vært en krevende sak for SV og for meg personlig. Men jeg synes resultatet er akseptabelt og vi må se på dette som en avtale som vil ha stor miljømessig gevinst i det lange løp, sa Bjørnøy.

Statsminister Jens Stoltenberg derimot strålende fornøyd med at det endelig blir bygget gasskraftverk på Mongstad.

- Vi skal bygge verdens største anlegg for fullskala CO2-rensing. Samtidig gir vi et viktig bidrag til å øke landets kraftproduksjon, sier en smilende statsminister.

Koster 4 milliarder

Ifølge regjeringen vil utslippstillatelsen og avtalen mellom staten og Statoil forplikte begge parter økonomisk og juridisk gjennom flere trinn.

 Når det endelige gasskraftverket Mongstad står ferdig i 2014 vil renseanlegget ha kostet staten 4 milliarder kroner. Dette er en fornuftig bruk av penger, mener Stoltenberg.

- Vi må se på dette som en investering, sa han.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ