Hopp til innhold

- Større fødeavdelinger betyr ikke bedre kvalitet

Nestleder i helse- og omsorgskomiteen på Stortinget, Kjersti Toppe (Sp), sier at større fødeavdelinger ikke automatisk betyr bedre kvalitet.

Marit Heiberg, leder i Den norske jordmorforening

Marit Heiberg, leder i Den norske jordmorforening, mener jordmortilbudet i kommunene må styrkes dersom fødetilbudet sentraliseres.

Foto: Den norske jordmorforening

Både Senterpartiet og Jordmorforeningen mener det er feil å undervurdere tryggheten til de som skal føde.

Flere helseregioner foreslår å redusere eller legge ned fødetilbud på ulike lokalsykehus. Dermed må de fødende reise til større fødeavdelinger der kompetansen, ifølge professor i fødselshjelp, Pål Øian, er bedre.

Øian mener også såkalte transportfødsler er både sjeldne og ikke farlig.

Kjersti Toppe (Sp)

Kjersti Toppe (Sp).

Foto: Stortinget

Men Kjersti Toppe, som selv er lege, avviser at større avdelinger automatisk fører til økt trygghet:

– Det som kan skje med sentralisering er at det kan føre til bedre kvalitet, men det krever også en oppjustering av de store fødeavdelignene. Det er ingen automatikk i at kvalitet kommer automatisk bare man får store nok avdelinger, sier hun.

Nok et argument for sentralisering er retningslinjene som sier at dersom den fødende har mer enn halvannen times reisevei, kan en jordmor ledsage under transporten.

– Jordmortilbudet må styrkes

Men dette krever at jordmortilbudet i kommunene styrkes, sier leder i Den norske Jordmorforeningen Marit Heiberg:

– Per i dag er det altfor få kommuner, som ligger langt unna fødeinstitusjon, som har satt i verk et vaktberedskapssystem for jordmødre. For å få til dette må jordmortjenesten i kommunene styrkes, sier Heiberg.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ