Hopp til innhold

Politiet tror Lime-penger kan være sendt ut av landet

Politiet mistenker at en eller flere av de Lime-siktede har ført store pengesummer ut av landet. Pengene kan stamme fram straffbare handlinger, mener politiinspektør Åsmund Yli.

Politiaksjon mot Lime i Oslo

Fra politiaksjonen mot en Lime-butikk i Oslo sist uke.

Foto: Simon Solheim / NRK

For én uke siden gikk politiet til storaksjon mot dagligvarekjeden Lime på Østlandet – på grunn av mistanker om menneskehandel og bedrageri. Nå følger politiet pengespor både i Norge og utlandet. Sist uke tok de beslag i flere hundre tusen kroner i kontanter her i landet.

Åsmund Yli er politiinspektør ved Romerike politikammer. Han forteller at saken handler om ulike former for arbeidsmarkedskriminalitet.

– Må sikre verdiene

Politiinspektør Åsmund Yli.

– Vi mistenker at det er ført penger ut av landet i denne saken, sier politiinspektør Åsmund Yli.

Foto: NRK

– Vi mistenker at det er ført penger ut av landet i denne saken, og det er noe vi jobber med. Nå må vi identifisere og sikre disse verdiene, sier Åsmund Yli til NRK.

Yli vil foreløpig ikke si hvor mye penger det er snakk om, men etter det NRK kjenner til er det store summer.

Det er til sammen 20 personer som er siktet i den såkalte Lime-saken. På spørsmål om det er aktuelt å sikte personer i utlandet, sier Yli at det er noe som kan bli vurdert på en senere tidspunkt. – Vi er ennå tidlig i etterforskningen, sier han.

Politiinspektøren vil ikke si noe om hvilke land det kan være sendt penger til, men han bekrefter at det er snakk om flere land.

LES OGSÅ: Lime-eier godtar fortsatt varetekt i isolasjon

LES OGSÅ: Lime-butikker kraftig kritisert av revisor

Hovedmann

Flere i kjeden mistenkes for å ha organisert tvangsarbeid, for å oppnå økonomisk profitt.

Politiet har utpekt eier av Lime-kjeden, Sajjad Hussein, som hovedmann i saken. Hans forsvarer John Christian Elden sier politiet ikke har anklaget Hussein for å ha lurt unna penger til utlandet.

NRK har også vært i kontakt med advokatene til flere av de andre siktede i saken. De sier taushetsbelagte opplysninger gjør at de ikke kan kommentere saken nå.

John Christian Elden, forsvarer.

– Min klient er ikke siktet for å ha ført penger ut av landet, sier John Christian Elden.

Foto: Harald Inderhaug

Lime-saken startet med en anmeldelse fra Skatt Øst. Saken etterforskes av Romerike politikammer. Til sammen 20 personer er siktet i saken, og av disse er 13 fortsatt varetektsfengslet.

Yli understreker at ingen av siktelsene er trukket tilbake og at alle fortsatt er siktet.

LES OGSÅ: Her er de sentrale personene i Lime-saken

LES OGSÅ: Eks-psykiater siktet for grov menneskhandel

Store beslag

Politiet har gjort store beslag på de rundt 50 adressene de har slått til mot. Det har også kommet opplysninger om at politiet etterforsker mulige tilfeller av organisert konkursvirksomhet, ansettelse av butikkarbeidere uten lovlig opphold, bruk av falsk identitet og skimming av kredittkort.

Den enorme aksjonen har vært planlagt i flere måneder og skjer etter en langvarig, skjult etterforskning som er ledet av Romerike politidistrikt.

Det er en stor, kompleks og krevende sak, som kan ta flere år å etterforske.

Brukte telefonavlytting

Åsmund Yli har bekreftet overfor NRK at de har brukt telefonavlytting i saken. Etter det NRK erfarer har det vært drevet omfattende telefonavlytting av flere av de siktede over lang tid. Telefonavlytting skal ha vært avgjørende for å avdekke den omfattende saken.

Politiet har også drevet omfattende spaning på flere av de siktede.

LES OGSÅ: Lime-vitne fikk oppholdstillatelse

LES OGSÅ: Dette er politiets viktigste bevis

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger