Hopp til innhold

- Storberget bør gå av

I morgen vil Storberget trolig trekke vedtaket om å tillate bruk av hijab i politiet. Ifølge professor Trond Nordby bør han vurdere å gå av.

Trond Nordby
Foto: Margareta E. Haug / NRK

I går ble det klart at Statssekretær Astri Aas-Hansen og politisk rådgiver Hadia Tajik skal ha offentliggjort vedtaket om å tillate hijab i politiet, uten å gjøre Storberget oppmerksom på det.

Les: - Svært tynn tillit til Storberget

Se debatten i Redaksjon EN , der blant annet Trond Nordby deltok.

I morgen vil Storberget sannsynligvis trekke vedtaket tilbake, slik at det ikke blir tillatt å bruke hijab i politiet og tollvesenet likevel.

Professor Trond Nordby mener situasjonen nå har blitt så alvorlig at Storberget bør vurdere å forlate regjeringa.

Kan få store konsekvenser

Nordby har aldri hørt om liknende tilfeller, og mener rotet i departementet bør få konsekvenser for statsråden.

- Dette er en uvanlig form for selvtekt i fra rådgiver og statssekretær i justisdepartementet. De går ut uten at de åpenbart har konferert med Storberget, og tar en avgjørelse over hodet på statsråden. Jeg kan ikke huske å ha opplevd noe liknende, sier han.

Nå mener han Stortinget, ved Kontroll- og konstitusjonskomiteen, må sette i gang ei granskning av saken. Helst bør statsråden gå av, mener Nordby.

- Ideelt sett bør han gå av. Det er ganske grovt at han tillater sine underordende å ta seg til rette og fatte vedtak i departementes navn

Vil ikke uttale seg

Nordby tviler likevel på at det kommer til å skje så nært opp mot valget.

- Jeg tviler på at det skjer nå som det er så kort tid til valget. Det ville skape enda mer storm hvis man får en delikat sak om en statsråd som kastes etter flere påstatte overtramp. Det blir å kaste kjøttbein etter opposisjonen.

I dag ville verken Storberget selv, eller hans rådgivere uttale seg om saken, noe som ifølge Nordby er merkelig da det forsterker spekulasjonene om en intern konflikt innad i regjeringa.

- Det er trist, men de må jo uttale seg dersom det blir en sak i Stortinget. De har ingen plikt til å uttale seg til mediene, men det er jo veldig uvanlig at de ikke gjør det. Det tyder på at det er konflikter internt i gruppa, sier han.

- Ubegripelig

Også opposisjonen synes håndteringa av saken har vært dårlig. Carl I Hagen mener dagens spekulasjoner om at statssekretæren og rådgiveren står bak avgjørelsen, er desto mer ubegripelig.

- Det er merkverdig og ubegripelig dersom Storberget ikke visste om vedtaket. Det sier noe om hvordan departementet styres. En så viktig og ømtålig sak skal jo selvsagt ligge på statsrådens bord i løpet av en dag eller to, slik at han blir gjort oppmerksom på det og raskt kan ta stilling til saken. I stedet ser det ut som det har drukna i departementet, og det vitner om en uapsektabel departementsledelse, sier Hagen.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ