NRK Meny
Normal

- Statsråden bør vurdere sin stilling

Kåre Willoch mener det ble gjort en så dårlig jobb da regjeringen gikk inn i Aker Solutions at daværende næringsminister Dag Terje Andersen bør vurdere sin stilling.

Kåre Willoch
Foto: Bengt Kristiansen / NRK

– Den næringsminister som sluttet denne dårlige avtalen bør nok vurdere sin stilling, sier Kåre Willoch om aksjonæravtalen som ble inngått

Dag Terje Andersen på APs landsmøte 2009

Dag Terje Andersen på APs landsmøte i går.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

Det var Dag Terje Andersen (Ap) som var næringsminister den gang, og dermed den som hadde ansvaret for aksjonæravtalen med Kjell Inge Røkkes Aker ASA.

Staten gikk inn som eier i Aker Holding sammen med Kjell Inge Røkke og den svenske Wallenberg-familien. Det førte igjen til at staten eide 12 prosent av Aker Solutions.

I april i år solgte Røkkes Aker ASA fire selskaper til Aker Solutions der staten er inne på eiersiden til en pris mange mente var feil, og uten at staten stoppet handelen.

Les også: Aker-saken steg for steg

Det har skapt mye bråk, og var mulig fordi datterselskaper ikke var regulert av aksjonæravtalen.

– Avtale full av huller

– Aksjonæravtalen med Røkke har vist seg å være full av hull. De har inngått avtalen i tro om at han ville etterleve avtalens ånd, men i stedet har han utnyttet hullene i avtalen. Resultatet er begredelig, sier Willoch til NRK.

Willoch er ikke imponert over regjeringas behandling av Aker-saken helt fra starten av. Etter hans mening har de vært naive og ikke våkne nok, og avtalen som ligger til grunn for hele involveringen er ikke god nok slik han ser det.

Derfor mener han at den som var ansvarlig for at avtalen ble undertegnet bør vurdere sin stilling.

Kåre Willoch intervjues på Youngstorget
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Se intervjuet med Kåre Willoch

– Ingen kommentar

Dag Terje Andersen vil ikke kommentere Willochs uttalelse om at han bør vurdere sin stilling til NRK. Han understreker likevel at han mener avtalen var god.

Sylvia Brustad

Sylvia Brustad støtter Andersens avtale.

Foto: Bengt Kristiansen / NRK

– Jeg står fremdeles for avtalen og mener den er god. Vi gjennomførte kjøpet av aksjer for å sikre hovedkontor og arbeidsplasser i Norge. I tillegg fikk vi så kalt negativ kontroll over selskapet med aksjonæravtalen, noe som viser at den var god, sier Andersen.

Han får støtte av nåværende næringsminister Sylvia Brustad som mener at forgjengeren gjorde alt riktig i 2007.

– Det viktigste var her å beholde Aker Solutions på norske hender, og det har vi klart, sier Brustad.

Men dere inkluderte ikke datterselskaper i avtalen, hvorfor ikke?

– Det saken nå handler om er generalforsamling eller ikke. Her gjelder allmennaksjeloven, prinsipper for god selskapsledelse og på toppen får vi det som eventuelt står i aksjonæravtalen.

– Ikke godt nok

Høyre-mannen Kåre Willoch mener derimot politikerne den gang burde ha forstått at politikere og kapitalister har forskjellige mål med en handel. Da nytter det ikke med gode tanker hvis de ikke står på papiret.

– Det er vanlig at kapitalister tenker på egen økonomi. Derfor skal man være meget forsiktig og ta være på samfunnets interesser. Politikerne må være oppmerksomme på mulige hull i avtalene slik at de ikke ender med å bli lurt. De må tenke på samfunnets økonomi og ta ansvar, sier Willoch.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger