Hopp til innhold

- Sport i å kalle politiet rasister

Ni av ti politifolk opplever å bli beskyldt for å være rasister. Her kan du lese hva noen av de spurte politifolkene svarte i NRK Nyheters undersøkelse.

Pågripelse. Illustrasjon

Pågripelse: Vestfold politiets Utrykningsenhet holdt en demonstrasjon av pågripelse av bevæpnede personer.

Foto: Eeg, Jon / SCANPIX

NRK Nyheter har spurt 2100 tjenestemenn som har tjeneste der de møter publikum, om hva de møter av rasismebeskyldninger. 900 har svart på undersøkelsen.

Her kan du lese hva noen av de spurte politifolkene svarte i NRK Nyheters undersøkelse:

«Er dessverre veldig mange av utenlandsk opprinnelse som bruker dette for bevisst forsøk på å hindre meg i min tjeneste.»

«Jeg opplever at det er gått sport i å kalle politiet rasister. Det skal ikke være lov å stoppe personer med annen hudfarge uten å bli kalt rasist.»

 «Jeg må innrømme at dette gjør noe med meg. Jeg kan bli litt mer tilbakeholden mot å gripe inn overfor mørkhudede, selv om jeg er helt klar over at det blir jo feil det óg.»

«Man vegrer seg i større grad for å stanse utlendinger.»

«Det er sårende å få slike grunnløse påstande slengt mot seg.»

«Afrikaner tatt med annen manns lommebok på seg. Fornærmede var på stedet og var frastjålet lommeboken rett forut. Afrikaneren påsto allikevel at vi pågrep han på grunn av hans hudfarge.»

«Jeg jobbet på ordensavdelingen i 5 år, der opplevde jeg beskyldninger om rasisme månedlig. Nå jobber jeg på utlendingssekjonen og beskyldningene har blitt merkbart mindre, til tross for at jeg kun jobber opp mot utlendinger. Nå skjer det ca 2-4 ganger i året. Forklaringen kan være at på orden jobbet jeg i større grad opp mot kriminelle personer enn jeg gjør i dag. Beskyldninger oppstår som regel i forbindelse med sjekk av personer med utenlandsk opprinnelse og ved pågripelse av personer med utenlandsk opprinnelse. Jeg verken sjekker eller pågriper mennesker uten skjellig grunn til mistanke om et straffbart forhold.»

«Jobbet i UP. Etter å ha stoppet biler, ved flere anledninger blitt møtt med "du stoppet meg fordi jeg er utlending". Det samme har skjedd også i forbindelse med andre tjenesteoppdrag, ordenstjeneste/tjeneste i operasjonssentral.»

RASISME-ANKLAGER: LES UNDERSØKELSEN HER

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger