NRK Meny
Normal

- Solheim er ikke Supermann

Miljøsatsing og bistand til fattige kan bli svekket under Erik Solheim, mener opposisjonen. Men statsministeren har klokkertro på løsningen.

Solheim
Foto: Lien, Kyrre / SCANPIX

Erik Solheim ble i går utnevnt til både miljø- og utviklingsminister, og opposisjonen på Stortinget er kritisk til at miljø og utvikling er slått sammen under en statsråd.

Høyres Erna Solberg stilte fort spørsmålstegn ved hvordan Solheim skulle klare å være begge deler på en gang.

Les også: Erna skeptisk til dobbelt-Erik

- Han kan alt

Men statsminister Jens Stoltenberg har klokkertro på den nye løsningen.

- Nå er jeg glad for å ha ham på laget, og så har han vært en engasjert miljøminister. Han kan alt, og forstår sammenhengene mellom miljø og utvikling, sier Stoltenberg.

- Det er et hensiktsmessighetsspørsmål, det er et spørsmål om oppgaver som er sentrale, men også et spørsmål om person. Det vi nå gjør, er knyttet opp mot personen Erik Solheim, som har den erfaringen, bakgrunnen, kompetansen og arbeidsevnen han har.

Som den første i Norge skal Solheim nå alternere mellom to statsrådsposter.

- Fattige må betale

Atle Sommerfeldt i Kirkens Nødhjelp advarer, og redegjør for det han mener er en politisk naturlov.

- Erfaringen tilsier at når man forsøker å kombinere en norsk egeninteresseagenda med fattigdomsbekjempelse, så er det fattigdomsbekjempelsen som taper, sier Sommerfeldt.

- Det norske samfunnet vil ha en tendens til å be de fattige om å betale for sine synder, sier han.

- Må motbevises i praksis

Erik Solheim svarte i dag på kritikken i P2s Politisk kvarter .

- Jeg har forståelse for at han (Sommerfeldt) føler den usikkerheten, men det er bare gjennom praksis i to år at jeg kan motbevise den påstanden. Jeg kan ikke motbevise den med ord her i dag, sier Solheim.

Solheim understreker at det er umulig å få støtte fra jordas fattige uten å utvikle energi, næringsliv og industri på en miljøvennlig måte.

- Vi gjør et veldig viktig grep fordi vi får sett disse to tingene sammen, så vi går nå inn i det jeg ser på som en historisk viktig fase. Det er nå vi tar de langsiktige beslutningene jordas miljø, sier Solheim.

- Solheim er ikke Supermann

KrF-leder Dagfinn Høybråten sier han tror både fattigdomsbekjempelsen og miljøet vil tape på den nye ordningen.

- Det er en fare for kampen mot fattigdom, men jeg tror også miljøet vil tape på det. Jeg tror Norges synlighet i utlandet vil svekkes, og vår innflytelse i sentrale organer vil svekkes, sier Høybråten.

Høybråten påpeker at det samme har vært forsøkt i Finland, med det resultat at miljøvernministeren overskygget utviklingsministeren.

- Selv om Erik Solheim har en super erfaring, bakgrunn og kunnskap, så er han ikke Supermann. Han kan ikke være mer enn ett sted av gangen, sier Høybråten.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger