Jente (4) har fortsatt mareritt etter terrorpågripelsen av pappa

Datteren (4) til terrorsiktede Shawan Sadek Saeed Bujak har fortsatt mareritt om dagen da pappa ble arrestert.

Video Familien sliter et år etter pågripelsen

VANSKELIG TID: Saeed Bujaks kone ønsker ikke å vise ansiktet, men går med på å la NRK filme henne. Arrestasjonen av Bujak har snudd opp ned på familiens liv.

  • Familien trodde de ble overfalt av terrorister
  • PST beklager dramatisk pågripelse

For nesten nøyaktig et år siden, om morgenen 8. juli i fjor, stormet maskert og bevæpnet tysk antiterrorpoliti inn i leiligheten i byen Duisburg der familien Bujak var på ferie.

Dramaet skjedde foran øynene på barna.

– De trodde de ble overfalt av terrorister. Men det viste seg å være politi som tar mannen, legger ham i bakken med tunge våpen, tar på ham maske og bringer ham bort fra barna sine. Den opplevelsen lever ennå, og den gjenleves de fleste netter i løpet av et år hos en liten jente, sier Bujaks forsvarer Arvid Sjødin til NRK.

Får hjelp av PST

Han forteller at pågripelsen har medført psykiske skader med diagnose både hos ektefelle og barn.

– I etterkant ble det gjort et betydelig arbeid for å forsøke å helbrede situasjonen. Men til tross for veldig god hjelp fra PST og fra psykologisk hjelpetjeneste i Oslo har de ikke kommet så mye lenger, sier forsvareren,

Den lille jenta har fått tett oppfølging hos psykolog, men sliter fortsatt med minnene fra den dramatiske terrorpågripelsen,.

Før fengslingsmøtet i saken fredag kunne NRK avsløre at PST har bedt statsadvokaten ta ut tiltale mot alle de tre terrorsiktede.

Under fengslingsmøtet ba Bujak om å bli løslatt av hensyn til familien.

Han fikk ikke medhold og familiefaren ble varetektsfengslet i åtte nye uker.

– Min klient mener at hvis han får lov til å være hjemme sammen med familien og leve normalt, slik at det vil hjelpe om jenta slipper å ha fremmede personer tilstede når hun skal ha pappatid. Det mener også helsepersonell, sier Sjødin.

PST: – Beklagelig

Saeed Bujak ankommer Norge på Gardermoen

TIL NORGE I HÅNDJERN: Saeed Bujak blir geleidet av norsk politi etter ankomst på Gardermoen. Han ble pågrepet mens han var på ferie i Tyskland med familien.

Foto: NRK

PST beklager sterkt at pågripelsen i Tyskland har påvirket familien så sterkt, men mener de sørger for at de får god oppfølging.

– Det er beklagelig at datteren lider etter en pågripelse. Det vi gjør for vår del er å legge til rette så godt som vi kan, sier politiadvokat Signe Aalling i PST til NRK.

– Hva har PST gjort i forhold til dette?

– Vi har lagt til rette så godt vi kan for å bøte på de eventuelle skader som har skjedd som følge av en pågripelse i forhold til siktedes barn.

Signe Kathrine Aalling

FORSØKER Å HJELPE FAMILIEN: Politiadvokat i PST Signe Kathrine Aalling beklager at familien har lidd etter pågripelsen.

– Er du enig i at denne pågripelsen var for voldsom?

– Det har jeg ikke noen forutsetninger for å uttale meg om. Vi har fått bistand fra tysk politi til å gjennomføre en pågripelse og den er gjennomført.

– Ville man gjort det på samme måten i Norge?

– Det har jeg ingen formening om, sier Aalling til NRK.

Les også: Ransaket terrorsiktet under hemmelig aksjon på Arlanda

Ville sprenge dansk avis

– PST har vært veldig rause med fremstillinger slik at han kan få være tilstede hos psykologer sammen med datteren, og slik at han også kan få lov å komme hjem i slike situasjoner. Bare den rausheten er vel en beskrivelse på det alvoret som ligger i saken, sier Sjødin.

Shawan Sadek Saeed Bujak innrømmet i avhør i fjor høst at han og medsiktede Mikael Davud hadde snakket om å sprenge det danske avishuset Jyllands-Posten fordi avisen trykket Muhammed-karikaturer.

– Burde ikke faren ha tenkte på at dette kunne bli konsekvensen av det han var med på?

– Jo og det er jeg helt enig i. Også far må ta sin del av ansvaret for det som har skjedd. Men i dette tilfelle så var den arrestasjonen på en slik måte at noe lignende tror jeg ikke har skjedd i Norge noen gang. Og tross alt er dette norske myndigheters ansvar. Det var de som iverksatte dette, sier Bujaks forsvarer.

– Er det aktuelt å kreve erstatning for familien?

– Det er ikke noe har tatt opp på det nåværende tidspunkt. Det får en ta opp i ettertid når en ser hvordan den saken har gått, sier Sjødin.

Startdato for hoveforhandlingene i terrorsaken er foreløpig satt til 31. oktober.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger