Hopp til innhold

- Skyt i lufta, rop og syng

De svenske elgjegerne burde skutt i luften eller tatt en sang, sier villmarksekspert  Lars Monsen.

Lars Monsen
Foto: NRK

 - Jeg har forstått det slik at bjørnen kom mot jegerne med hunden foran seg. De skjøt da dyret var kommet på kloss hold.

Det er litt for mange jegere som er for løs på avtrekkeren, mener Monsen.

Det er en situasjon jeg selv har vært i flere ganger, sier han. I Canada traff han et særdeles innpåslitent eksemplar av arten.

Se Lars Monsens møte med aggressiv bjørn

Første bud når du møter en bjørn er å fortelle at du er et menneske. - Da må du verken opptre truende eller være en fristelse for bjørnen.

Skyt i luften, rop og syng

Nøl ikke med å skyte i luften, men skyt ikke på dyret, sier Monsen. Hvis du bare er en vanlig turgåer så  kan du rope, synge eller rett og slett si hei!

Det viktigste er at du forteller bjørnen at du er et menneske. Har du ingen andre muligheter, så spill død. Da vil sannsynligvis bare bjørnen snuse nysgjerrig på deg før den går videre.

Se innslaget: Slik oppfører du deg ved bjørnemøte

Tilspisset forhold til bjørn

- Det er utrolig sjelden at en bjørn går til angrep på mennesker. Jegeren som ble drept har dessverre hatt veldig uflaks, de to jegerne som ble skadet av bjørn har sannsynligvis opptrådt uklokt, mener villmarkseksperten.

Bjørnen og politiinspektør Torgny Svensson

Bjørnen og politiinspektør Torgny Svensson

Bjørnestammen vokser, og møter mellom menneske og bjørn kommer til å bli mer vanlig. Da er det viktig at  jegerne ikke blir for snare på avtrekkeren.

Lars Monsen

Han er redd for at bjørnen skal bli skadelidende og at frykten skal ta  overhånd etter de siste sammenstøtene mellom mennesker og bjørn.

- Gå på kurs

- Elgjegere har alt for liten kunnskap om bjørn, sier Lars Monsen. Han mener at et lite lynkurs burde være en del av jaktprøven. Det er også viktig å ha jakthunder med sterk psyke. Karelske bjørnehunder og små spisshunder egner seg godt.

Regel nummer en er altså å skyte i lufta for å varsle bjørnen. Men har man først skadeskutt en bjørn, er det naturligvis veldig viktig å finne den og skyte den så fort som mulig.

- Men 99 av 100 bjørner er ikke farlige for mennesker, understreker villmarksekspert og forfatter Lars Monsen.

Vant til isbjørn

Han var også gjest i Redaksjon EN i kveld. Der fikk han støtte av en annen villdyrentusiast, Rasmus Hansson. Han var heller ikke skremt av økende bjørnebestand.

- Vi har i årevis forholdt oss til en mye farligere bjørn, isbjørnen på Svalbard, og vi har ikke blitt spist i hopetall, sa Hansson.

Jegernes historie

Det var søndag ettermiddag at de to svenskene Mikael Forselius og Bernt Zetterlind ble angrepet av bjørnen i Härjedalen. – Det føles som om skallen har gått i stykker, fortalte Forselius til sin kone ifølge tabloidavisen Expressen.

Ifølge en oversikt i Expressen fins det i dag mellom 2.400 og 2.900 bjørner i Sverige. Riksdagen i Stockholm har bestemt at bestanden skal ligge på minst 1.000 dyr, men fagfolk mener tallet er to til tre ganger så høyt som dette.

 

(NRK)

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT