Hopp til innhold

- Skaper presedens

Flere sykehus reagerer på helseministeren beslutning om å gi ekstra penger til Radiumhospitalet i årets statsbudsjett.

Sjukehotellet
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Onsdag var det jubel hos de ansatte på Radiumhospitalet, men prosessen i Oslo gjør at andre sykehus også forventer nye midler i revidert statsbudsjett.

Både i Vest og Nord er mange prosjekter på vent fordi det mangler penger.

Full retrett

For en måned siden gikk helseminister, Sylvia Brustad på Stortingets talerstol og sa at Helse Sør Øst manglet respekt for budsjettrammer og at de ikke skulle få en eneste krone ekstra i årets budsjett.

Sylvia Brustad

Sylvia Brustad.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Brustad gjorde full retrett etter ukevis med kritikk mot henne og styreleder i Helse Sør Øst, Hanne Harlem.

- Det er håpet da at vi andre tilsies på tilsvarende måte når vi kommer til revidert, ellers blir det på ny en skjevfordeling av investeringsmidlene i landet, sier adm. dir. ved Haukeland Sykehus, Stener Kvinnsland.

Skaper presedens

Han gleder seg på kreftpasientenes vegne, men gjør oppmerksom på at de fleste kreftpasientene får behandling andre steder i landet.

- I det store spillet i helse-Norge om investeringsmidler vil dette være et tiltak som er et lokalt Helse Sør-Øst-tiltak. Og det er mange sykehusprosjektet i Norge som er prioritert langt over dette sykehushotellet, sier Kvinnsland.

Kvinnsland peker på press fra opinionen som en årsak til at Brustad nå har snudd helt, men minner om at det kommer til å skape forventninger av dem som ikke har fått penger til sine prosjekter.

Stener Kvinnsland

Stener Kvinnsland.

Foto: Arkiv / NRK

- Dette er politikkens vesen, og når opinionen blir sterk nok blir det også handlingsevne og vilje. Samtidig skaper man en presedens for at det finnes en måte å gjøre det på.

Stram prioriteringsliste

I Tromsø må kreftpasientene trolig vente i mange år på nytt sykehotell. Dessuten mangler sykehuset penger til enda viktigere nyinvesteringer, sier Jorhill Andreassen, styreleder ved Tromsø-sykehuset.

- Vi har andre ting som er prioritert tidligere, og vi er også sammen med resten av denne landsdelen, og resten av helseforetakene i Helse Nord, på en prioriteringsliste som er ganske stram, sier Andreassen til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ