- Skandaløst av UD

Frp mener det er en politisk skandale at Irakiske politiledere har hoppet av i Norge.

Utenriksdepartementet.
Foto: Johannessen, Sara / SCANPIX

Jan Arild Ellingsen

Jan Arild Ellingsen.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

Utenriksdepartementet har stanset kursingen av Irakiske politiledere i Norge etter at flere irakiske polititjenestemenn som var på opplæring i Norge, har hoppet av og forsvunnet.

Saken er svært pinglig for Utenriksdepartementet, mener første nestleder i Justiskomiteen Jan Arild Ellingsen (Frp), som også vil at sakene skal etteforskes.

- Det er en tragedie og en skandale som UD har ansvaret for. Når man tar initiativ til et slikt program, som jeg synes er positivt i utgangspunktet, så forutsetter det at UD har sjekket at personene oppholder seg på områder der de ikke kan forsvinne underveis, sier Ellingsen.

Hittil har ti irakiske politiledere hoppet av under politiets, forsvarets og NATOs kursvirksomhet og forsvunnet sporløst.

Avvikler kurs

Nå avvikles kursene i Norge, bekrefter statssekretær i UD Liv Monica Stubholt.

- Det er naturlig å gjøre en evaluering av erfaringene etter noen år, og vi er kommet dit at vi er opptatt av de irakiske myndigheters synspunkt på opplæringen vi bidrar til. Vi har forstått at irakiske myndigheter gjerne ser at politiopplæringen fortsetter, men at det er ønskelig at den skjer lokalt, sier Stubholt.

I alt har 158 irakere har vært i Norge i regi av Politidirektoratet. De har lært om politiledelse, menneskerettigheter og likestilling.

Kurset har tidligere blitt kritisert for å være nytteløst i en irakisk hverdag med bomber og terror.

Kostet millioner

Flere millioner kroner er brukt på å hente irakiske polititledere til Norge. Norsk politi vet lite om hvem irakerne er, sier sjef for internasjonal seksjon i Politidirektoratet, Iver Frigaard.

- Selve seleksjonen, utvelgelsen, av dette personellet har vært overlatt til det irakiske innenriksministeriet, sier Frigaard.

Myndighetene har heller ikke kontroll på om noen av kursdeltakerne er krigsforbrytere eller torturister.

En av avhopperne har søkt asyl i Norge, resten er sporløst forsvunnet.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger