- Skammer meg over å være norsk

Norskiranere reagerer på at den norske staten ikke tar klart standpunkt mot regimet i Iran.

Video nsps_upload_2009_6_22_20_35_9_50.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

I et intervju med NRK Hordaland kommer en norskiransk kvinne med harde utfall mot at den norske stat ikke har tatt et klart standpunkt mot det sittende regimet.

Kvinnen, som ikke vil ha offentliggjort navn og bilde, har bodd i Bergen i 22 år etter at hun flyttet hit fra Iran.

- Vanligvis er jeg stolt over å være norsk. Men nå skammer jeg meg over det, sier kvinnen som i dag har norsk statsborgerskap.

(Artikkelen fortsetter)

Norskiranere demonstrerer foran Utenriksdepartementet

Norskiranere demonstrerer foran Utenriksdepartementet

Foto: Stian Lysberg Solum / SCANPIX

Sinte iranere demonstrerte i dag foran Utenriksdepartementet for å be norske myndigheter sette ned foten for regimet i Iran. Rundt 300 demonstranter, blant dem politikere og menneskerettsaktivister møtte opp.

«Iran blør», «Hjelp oss å stoppe tyranniet», og «Støre: Reaksjon, ikke bare diskusjon», sto det på noen av plakatene, ifølge NTB.

- Vi vil ha brød og sirkus

Bergen-kvinnen mener at Nobelprisen blir en vits og at Norge opptrer dobbeltmoralsk.

- Når alt kommer til alt, så bryr vi oss ikke om menneskerettighetene, det er bare brød og sirkus vi vil ha!, sier hun og utdyper:

- Det landet jeg har blitt en del av har demokrati og er kjent for å kjempe for menneskerettigheter. Men myndighetene reagerer ikke på det som skjer, og hvis de gjør det er det veldig vagt, sier hun og spør:

- Hva er de redde for? At Iran skal beskylde Norge for å blande seg inn i deres saker? Uansett hva som skjer så beskylder de hele verden for akkurat det, sier hun til NRK.

Ber om sterkere reaksjoner

Faryaneh Mohebbi Roshan, som var en av arrangørene bak demonstrasjonen i Oslo, sier til NTB at Norge må sette foten ned nå.

- Vi må sørge for at vi får en ordentlig reaksjon på menneskerettighetsbruddene. Det virker som prestestyret merker hvor stor kraft folket har når det står sammen. Det mange er bekymret for nå, er at de forsøker å hysje ned stemningen ved å komme med mindre innrømmelser, sier Roshan.

Det norsk-iranske miljøet har holdt en rekke demonstrasjoner de siste dagene. Hver kveld klokken 18 holdes markering utenfor den iranske ambassaden, og ifølge arrangørene har det kommet til flere og flere for å delta i demonstrasjonene de siste dagene.

Bare en håndfull etniske nordmenn deltok i mandagens markering.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger