Hopp til innhold

- Berg-Hansens selskap frikjent av god venn

Fiskeridirektoratet har frikjent selskapet hvor fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er medeier. Vedtaket ble gjort av en venn av Berg-Hansen, skriver Adresseavisen.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er deleier i oppdrettsbedriften Sinkaberg-Hansen.

Fiskeriminister Lisbeth Berg-Hansen er deleier i oppdrettsbedriften Sinkaberg-Hansen.

Havbruksselskapet Sinkaberg-Hansen, som Berg-Hansen har drøyt 10 prosent eierandel i, anslo i høst at 10.000 laks rømte fra en laksemerd i Vikna.

Flere satte raskt spørsmålstegn ved disse tallene, og anslo at opptil 90.000 laks kunne ha rømt. Miljøvernforbundet politianmeldte familiebedriften til fiskeriministeren.

Selskapet er anmeldt til politiet for miljøkriminalitet på grunn av lakserømming og for høye forekomster av lakselus.

Les: Økokrim skal undersøke lakserømming
Les: Ønsker Økokrim velkommen
Les: Tøff start for ny fiskeriminister

Frikjent av eget direktorat

Otto Gregussen

Otto Gregussen var fiskeriminister i Stoltenberg I-regjeringen.

Foto: Gunnar Lier / Scanpix

Nord-Trøndelag politidistrikt ba denne uken om hjelp fra Økokrim, som er spesialister på miljøkriminalitet.

Men lenge før politiets konklusjon, har fiskeriministerens eget direktorat slått fast at statsrådens selskap ikke kan lastes for rømmingen.

Vedtaket er signert av regiondirektør Otto Gregussen, som er tidligere fiskeriminister for Ap og en personlig venn av Berg-Hansen, skriver adressa.no .

- Jeg har alltid jobbet i fiskerinæringen, og kjenner nesten alle aktørene. Hvis det gjør meg uegnet, da har vi et stort problem, sier Gregussen til avisen.

Kjenner Berg-Hansen «veldig godt»

Gregussen bekrefter at han kjenner Berg-Hansen «veldig godt», men mener ikke at han er inhabil i saken. Han avviser også at han har snakket med fiskeriministeren om saken.

- Det er faglige vurderinger som ligger bak våre avgjørelser, også beslutningen om å avslutte denne saken, sier Gregussen.

Økokrim skal etter planen starte etterforskingen av Sinkaberg-Hansen i løpet av neste uke.

- Skulle aldri ha skjedd

Førsteamanuensis Peter Ørebech ved Norges Fiskerihøgskole sier til adressa.no at behandlingen av saken ikke kan forsvares juridisk, og bryter med flere regler og prinsipper.

- Denne behandlingen bryter ikke bare ved en av de grunnleggende reglene om habilitet, men flere grunnleggende habilitetsprinsipper. Dette skulle aldri ha skjedd, sier Ørebech.

Han mener nære forhold og vennskap er klassiske eksempler på habilitetsbrudd, og at når statsråden er inhabil, er alle hennes underordnede også inhabile.

- Her er det åpenbart en ukultur, og slik kan det ikke være. Dette er verre enn jeg kunne tenke meg, sier Ørebech.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ