Hopp til innhold

- Selv ville jeg ikke kjøpt fisk derfra

Fiskeriminister Helga Pedersen liker ikke bildene fra Tufjordbruket i Finnmark. Selv ville hun holdt seg unna fisk fra fiskebruket. Ikke fordi den er farlig, men fordi den ikke holder god nok standard, noe hun også frykter kan skade ryktet til hele næringa.

Helga Pedersen studerer bildene

Bildene fra Tufjordbruket bekymrer fiskeriminister Helga Pedersen (Ap).

Foto: NRK

NRK presenterte i går historien om et fiskebruk på Finnmarkskysten som er politianmeldt for dumping av produksjonsavfall, har blitt stengt tre ganger de siste årene av Mattilsynet på grunn av hygienesvikt og som ved inspeksjon viste seg å ha mark i produksjonsutstyret.

Måker spiser dumpet avfall

Måker spiser dumpet fiskeavfall.

Foto: Carl Kristian Johansen

Les også: Mark og E.coli i fiskemottaket

Tidligere fiskeridirektør i Troms, Arne Luther, reagerer på historiene. Han mener at Tufjordbruket som er drevet av konsernet Fjordlaks burde vært stengt for lenge siden med tanke på hvor alvorlige forhold som er oppdaget, blant annet funn av E.coli-bakterier i produksjonsvannet.

- Tufjordbruket burde vært stengt. De ødelegger for alle andre og er delvis skyld i at norsk fisk får et dårlig rykte i utlandet, sier Luther.

Har du en mening? Burde bruket vært stengt?

Dagen etter utslipp i Tufjorden

Fra dette havnebassenget henter bedriften vann til produksjon.

Foto: n

Les også: - Ødelegger for hele næringen

Avhengig av ryktet

Øverste politiske ansvarsperson for fiskerinæringa her i landet liker heller ikke det hun ser og hører om Fjordlaks sitt anlegg på Rolvsøya i Måsøy kommune. Fiskeriminister Helga Pedersen (Ap) frykter konsekvensene av slike historier.

- Dette kan bidra til å svekke ryktet vårt ute i verden. Norsk fisk er kjent som noe av det mest eksklusive man kan spise av sjømat i hele verden. Derfor er vi avhengige av å opprettholde det gode ryktet næringa har for å få eksportere , sier Helga Pedersen til NRK.

Pedersen synes det er synd at varemerket med fisk fra det rene Barentshavet skal bli ødelagt av noen aktører som ikke holder på standarden. Hun er ikke stolt av det som kommer fram om et fiskebruk i hjemfylket.

Selv ville jeg ikke spist fisken. Jeg tror ikke fisken er helsefarlig, men hvis jeg skal ha en fiskemiddag velger jeg fisk fra andre leverandører som er mer seriøse.

Fiskeriminister Helga Pedersen (Ap)

Dette var reaksjonen da hun besøkte NRK i dag og fikk se bildene fra bruket i Tufjord.

- Bildene vi ser fra Tufjord er veldig triste. Fisken fortjener skikkelig behandling også når den kommer på land. De fleste aktørene i norsk fiskerinæring er opptatt av hygiene og god kvalitet, men dette kan bidra til å svekke ryktet vårt, sier Pedersen.

Video nsps_upload_2009_2_15_21_23_10_252.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Helga Pedersen gremmes over bildene fra Tufjord (Nett-TV)

Mattilsynet får slakt

Til tross for tre stegninger, elleve varsler og en politietterforskning i løpet av de to årene bedriften har eksistert, er det fortsatt full drift ved bedriften i dag.

Tidligere fiskeridirektør Arne Luther er opprørt over at fabrikken fortsatt driver. - Jeg oppfatter Mattilsynet som fraværende. De gjør ikke jobben sin på en forsvarlig måte, sier han.

Ann Mari Sørløkken, distriktssjef i Mattilsynet i Hammerfest sier hun ikke er fornøyd med driften, og at de følger Tufjordbruket tett.

- Slik kan vi ikke ha det. Derfor har vi varslet at fabrikken blir stengt dersom ikke forholdene blir rettet opp, sier hun.

Luther mener derimot dette ikke er nok, og viser til krav som stilles fra EØS til kvalitet og ikke bare kvantitet. Han mener bedriften burde vært stengt ned.

Sikrer trygg mat

Fiskeriministeren mener Mattilsynet gjør en god jobb og gjennomfører kontroller som tar feilene. Hun har tiltro til at maten som kommer fra norske bedrifter er trygg å spise, men kan ikke love at den er tipp topp når det gjelder kvalitet for matkjennere.

- Hadde Mattilsynet vurdert produksjonen som helsefarlig ville bruket vært stengt allerede. Vi vil likevel gjennom et samarbeid mellom Mattilsynet og Fiskeridirektoratet prøve å jobbe med holdningene i bransjen, slik at alle jobber for den beste kvaliteten og ryktet, kommenterer Helga Pedersen.

Helga Pedersen understreker at Mattilsynet i dag har hjemler for å sikre trygg mat som ikke går utover helsa til de som spiser den. Hvis noen vil lage mat som er trygg å spise, men smaker vondt kan ikke Mattilsynet stoppe dem.

- Arbeidet med den gode kvaliteten gjøres ved et samarbeid mellom alle aktørene i bransjen, og der skal det offentlige være med på å motivere til at beriftene strekker seg mot høye kvalitetsmål.

Er det aktuelt å skjerpe reglene til fiskemottak?

- Det vil jeg ikke uttale meg bastant om i kveld. Jeg mener at regelverket er godt nok, men vi må passe på at ressursene brukes samordnet og godt nok slik at vi sikrer sjømat med god standard i framtida.

AKTUELT NÅ