Hopp til innhold

- Selforbud har lite å si for Norge

EU-parlamentet har vedtatt å forby import av selprodukter, blant annet selskinn. Men bare fem prosent av den årlige norske produksjonen går til EU.

Video nsps_upload_2009_5_5_13_18_36_4648.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: - EU er enig med dyrevernerne

I dag vedtok EU-parlamentet med overveldende flertall et importforbud mot selprodukter. 543 representanter stemte for lovforslaget, mens 56 stemte mot.

Dermed vil all eksport av selprodukter fra Norge til EU opphøre.

Får liten betydning for Norge

Norge og Canada har begge varslet at de vil klage vedtaket inn for Verdens Handelsorganisasjon.

Men en importstans får dermed liten betydning, sier markedssjef Anders Arnesen i Rieber & Co, til NRK. Dette selskapet kjøper og videreforedler all norskfanget sel.

Han sier at bare fem prosent av den årlige produksjonen selges nemlig til EU-land, mens resten eksporteres til Russland og Asia.

Samtidig sier fiskeriråd Paul Oma at det er 20 prosent av den norske eksporten som i dag går til EU-markedet.

Verst for inuittene

Det er nå tre norske selfangstskuter i Vestisen. De har til sammen tatt omlag 5000 sel, mens den totale kvoten i år er på 40 000 dyr.

Selv om EUs importforbud også kommer til å ramme norske selfangere og selindustri, er fiskeriminister Helga Pedersen klar på at de som rammes hardest er inuittene:

– Det er ingen tvil om at ihvertfall for Grønland og Canada så dette få alvorlige konsekvenser fordi at urfolk i de her landene er så avhengige av selfangst, sier Pedersen.

Les også: Selboikott rammer Nunavut

Les også: Helga kritisk til EUs selpolitikk

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT