NRK Meny
Normal

- SAS-ledelsen bør kutte i lønningene

– Det er helt uaktuelt for de bakkeansatte å kutte i lønningene. Men lederne i SAS bør kutte kraftig i egne lønninger, mener Asbjørn Wikestad i SAS personalklubb.

Asbjørn Wikestad, leder i Luftfartens Funksjonærforening

Skal SAS lykkes må man konkurrere nivå for nivå. Da kan ikke SAS-sjefen tjene det mangedobbelte av ledelsen i Norwegian, mener Asbjørn Wikestad i SAS personalklubb.,

Foto: Johan B. Sættem / NRK

Norwegian-sjef Bjørn Kjos

Norwegian-sjef Bjørn Kjos sier til NRK at han mener at det ikke bør være for stor avstand mellom lønningene til ledelsen og de ansatte dersom målet er å tilby billige flybilletter.

Foto: Roald, Berit / NTB scanpix

– Det har utviklet seg en ukultur i SAS når det gjelder de høye lederlønningene, mener Asbjørn Wikestad i SAS personalklubb.

Han er krystallklar på at funksjonærene på bakken ikke har en krone å bidra med i lønnskutt når selskapet nå skal effektivisere for 2,6 milliarder kroner.

Wikestad hevder at med unntak av tre år så har funksjonærene på bakken hatt nulloppgjør de siste ti årene.

Kriseplanen i SAS-konsernet skulle vært fremlagt sammen med 3. kvartalstallene torsdag morgen. Men detaljene var ikke på plass, og resultatfremleggelsen ble utsatt i siste sekund.

LES OGSÅ: SAS-drama fortsetter på overtid

Dermed fortsetter dramaet om fremtiden for SAS på overtid.

Krever kutt i lederlønningene i SAS

– Skal vi lykkes må vi konkurrere nivå for nivå. Da nytter det lite at Norwegian-sjef Bjørn Kjos tjener 1,3 millioner mens SAS-sjefen tjener 13 millioner, sier Wikestad.

Samtidig vil fagforeningen han selv representerer ikke kutte noen ting. Begrunnelsen er at dersom lønningene for funksjonærene kuttes ytterligere vil ingen lenger ha funksjonærjobbene på bakken.

– Det er helt utelukket å diskutere videre lønnsreduksjon. De pengene må tas inn på et annet nivå. Men de kan ikke tas inn på de som har en bruttolønn på 24.000 kroner i måneden, sier Wikestad.

LES OGSÅ: – Bankene presset til å hjelpe SAS

SAS-sjefen tjener like mye som hele Norwegian-ledelsen

Rickard Gustafson

SAS-sjef Rickard Gustafson tjener svært godt som øverste sjef i kriserammede SAS, 13 millioner svenske kroner fikk Gustafson i samlet godtgjørelse i fjor.

Foto: Thomas Marott / Trygg-Hansa Försäkrings AB

Dagens Næringsliv skriver torsdag at konsernsjef Rickard Gustafson i SAS tjener like mye som hele konsernledelsen i Norwegian til sammen.

– Jeg gjør meg de tanker som de ansatte i SAS nok gjør seg, at det vil ikke være urimelig om SAS-sjefen kutter i sin lønn i den grad han ber de ansatte om å ta lønnskutt, sier E24-sjef Per Valebrokk til Morgennytt på NRK P2.

Han mener det vil være et viktig signal for å få gjennomslag for kuttplanene.

Valebrokk sier at SAS som et hvert selskap kan gå konkurs, men han tviler på at det kommer til å skje.

– Ikke minst fordi selskapet har de skandinaviske landene som eiere, sier Valebrokk.

Kjos: - Har ikke sans for så høye lederlønninger

Norwegian-sjef Bjørn Kjos sier til NRK at det ikke bør være for stor avstand mellom lønningene til toppledelsen og de ansatte i selskapet.

– Det er ikke noen grunn til at det skal være det heller, sier Kjos.

Norwegian-sjefen sier at han mener det var fornuftig å utsette spareplanene i SAS, men at han er betenkt over det han mener er offentlig sponsing av arbeidsplasser som flyttes over til Sverige.

Norwegian sjefen er lite lysten på at de skandinaviske regjeringene nok en gang skal bla opp emisjonspenger for å redde SAS.

– Det er fornuftg å spare, men da må de private ordne opp, sier Kjos.

Norwegian-sjef Bjørn Kjos presenterte torsdag planene for selskapets langdistanse-satsing

Samme dag som SAS skulle lagt frem sine kriseplaner presenterte Norwegian-sjef Bjørn Kjos selskapets planer for langdistanse flyvninger.

Foto: Linda Reinholdtsen

– Kan ikke sammenlignes

Styreformann Fritz Schur mener lederlønningene i SAS og Norwegian ikke lar seg sammenligne.

– Det gir simpelthen ikke mening å sammenligne en ansatt CEOs lønn med en leder, som er storeier i et selskap han er leder av, sier Schur i en epost til NRK torsdag ettermiddag.

– At det tas 1,2 millioner ut årlig i lønn til Bjørn Kjos sier neppe noe om hva han får ut av Norwegian, sier Schur.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger