NRK Meny
Normal

- Fri flyt av rusmidler på rusinstitusjon

Tidligere pasienter og ansatte forteller om en tilnærmet fri flyt av narkotiske stoffer, kjøp og salg av narkotika og hyppige overdoser på en av landets største institusjoner for rusavhengige.

Dagsrevyen-sak om narkotika på avrusningsinstitusjoner.

VIDEO: - Rus florerer på rusinstitusjon.

Oslo universitetssykehus vedkjenner forholdene, både ved avdelingen for voksne og avdelingen for ungdom, men sier det er lite de kan gjøre for å stoppe rusbruken.

Kenneth Arctander Johansen er tidligere miljøterapeut.

Kenneth Arctander Johansen er tidligere miljøterapeut ved Oslo universitetssykehus.

Foto: Petter Olden / NRK

En av de ansatte varslet senest i høst ledelsen om forholdene. Sykehusledelsen vil ikke bekrefte varslingen, men bekrefter at de har rusbruk på avdelingene, og at det forekommer omsetning og overdoser både ved avdelingen for unge og voksne.

Men ledelsen mener at omfanget ikke er så omfattende som noen ansatte sier.

Tidlig rusdebut

Sarah Rønning (19) debuterte med rus da hun var elleve år gammel. I vår bestemte hun seg for å komme seg ut av det. Hun var rusfri i en måned, og så fikk hun plass på Avdeling Ung ved Oslo universitetssykehus, en av landets største institusjoner for rusavhengige.

Miljøterapeut Lars Kolshus

Lars Kolshus er miljøterapeut ved Oslo universitetssykehus.

Foto: Petter Olden / NRK

Det ble et hardt møte for 19-åringen.

– Det var noe helt annet enn det jeg ventet. Det var ingen av de som jobbet der som tok imot meg, men en som var til behandling. Det så ikke bra ut der, folk satt bare og så på fjernsyn. Alle gjorde som de ville, og det var mye rus der. Det tok nøyaktig fire dager før jeg var tilbake i sentrum og ruset meg, forteller Sarah til NRK.

– Rett på avrusning

– Hadde jeg fortsatt å være der, så hadde jeg ikke levd i dag. Jeg måtte rett på avrusning etter å ha vært der. Det skal ikke være slik, sier hun.

Sara Rønning har nå blitt rusfri i en annen behandlingsinstitusjon. Her har hun ikke møtt noen som har ruset seg. Hun er optimist og full av planer for framtida.

Flere ansatte NRK har snakket med bekrefter at situasjonen ved rusinstitusjonene ved Oslo universitetssykehus er slik Sarah beskriver.

Jevnlig bruk av rusmidler

Dag Furuholmen er lege og spesialist i psykiatri.

Lege og ekspert i psykiatri Dag Furuholmen er kritisk til forholdene ved rusinstitusjonene ved Oslo universitetssykehus.

Foto: Petter Olden / NRK

Kenneth Arctander Johansen er tidligere miljøterapeut ved institusjonen. Han opplevde at det var en ukontrollert flom av rusmidler på avdelingen. Pasienter brukte rusmidler jevnlig inne på institusjonen, forteller han til NRK.

Miljøterapeut Lars Kolshus jobber fortsatt som miljøterapeut ved Oslo universitetssykehus. Han sier at det ikke er tvil om at det er bruk av rusmidler på avdelingene, og at det har økt siste året. Han bekrefter også at det har vært salg og omsetning av narkotika inne på avdelingene, og at det også har vært overdoser.

Destabilisering

En av landets fremste rusforskere, lege og spesialist i psykiatri Dag Furuholmen, mener konsekvensen av rusbruk i behandling er noe som bør tas svært alvorlig.

Anne Beate Sætrang er leder ved Senter for rus- og avhengighetsbehandling ved OUS.

Anne Beate Sætrang er leder ved Senter for rus- og avhengighetsbehandling ved Oslo universitetssykehus.

Foto: Petter Olden / NRK

– Det stopper hele rehabiliteringsprosessen og pasientene må starte helt på nytt. Det er dessuten en destabilisering av hele miljøet rundt institusjonen, sier han til NRK.

– Ingen ukontrollert strøm

Sykehuset vedgår at dette er en utfordring, men viser til pasientrettighetene for å forklare hvorfor de ikke kan kontrollere alle som er til behandling.

– Noen pasienter velger å ta med seg rusmidler inn i behandlingsenhetene, det er noe vi vet. Det er problematisk. Men å si at vi har en ukontrollert strøm av rusmidler her, er en påstand jeg ikke kjenner meg igjen i, sier seksjonsleder ved Senter for rus- og avhengighetsbehandling ved Oslo universitetssykehus, Anne Beate Sætrang


Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger