Normal

- Rødt utnytter ikke tomrommet

To av de tre i NRKs kommentatorpanel syntes Torstein Dahle gjorde en brukbar innsats for Rødt i partiutspørringen tirsdag kveld.

Partiutspørring

NRKs kommentatorpanel: Anders Horn. Elisabeth Skarsbø Moen og Bernt Aardal, og NRKs Nina Owing etter partiutspørringen tirsdag.

Foto: NRK

Men det mente ikke politisk kommentator i VG, Elisabeth Skarsbø Moen.

- Ikke godt nok

- Jeg synes han kom temmelig dårlig fra det, tatt i betraktning av at SV sitter i regjering og derfor har blitt et mye mer moderat parti. En skulle tro det var større spillerom for Rødt til å ta fram de gode sakene, som Afghanistan for eksempel, men det klarte han ikke å utnytte godt nok, sa hun til NRK.no.

- Hva var det han klarte seg best på?

- På mange måter klarte han seg også best på Afghanistan. Det tror jeg illustrerer hvor svakt dette faktisk var. Han utnyttet ikke situasjonen godt nok der heller, men hvis det var noe han hadde kunnskaper og engasjement for, så var det Afghanistan.

- Hva synes du om at Rødt får så pass god plass i valgkampdekningen i TV?

- Rødt kan jo faktisk ligge an til å komme i vippeposisjon. Det er klart at partiet er interessant av den grunn. Det er også et interessant parti fordi du har et tomrom på ytre venstre i og med at SV sitter i regjering. Slik sett kan Rødt bli en pressfaktor dersom det skulle komme inn på Stortinget, og spesielt hvis det kommer i vippeposisjon.

- En veltalende mann

Valgforsker Bernt Aaardal syntes Dahle stort sett klarte seg bra i kveldens partiutspørring.

- Han er jo en veltalende mann, og for en del av den økonomiske politikken er han en kritisk røst som skiller seg ut, sa Aardal.

Han karakteriserte også Dahle som en svært nøktern mann og ingen slugger, som for eksempel Aslak Sira Myhre var i sin tid.

- Noe han taklet dårlig?

- Nei. han er jo så rutinert, men de kjørte han på Kyoto.

Ros til journalistene

Aardal hadde for øvrig godord å si om formen valgutspørringene har fått.

- Jeg liker formen. Det er en tøff posisjon å utfordre fra. Utspørringene setter så enorme store krav til journalistene. De må kunne stoffet sitt, følge opp og reagere på alt som skjer. Sirkusfaktoren er dempet veldig kraftig. Det er veldig positivt.

- Politisk redaktør Anders Horn i Klassekampen syntes Torstein Dahle klarte seg "rimelig bra etter forholdene" .

- Rødt er et parti som har en sentral plass i valgkampen, men som ikke har stortingsplass allerede. Det er et parti som det er høye forventninger til fordi alle på en måte mener at Rødt burde ha fremgang i en situasjon hvor SV sitter i regjering og inngår kompromisser til høyre. Det er en oppfatning som finnes uavhengig av om folk er Rødt-velgere eller ikke i hele det politiske Norge.

Minus for Kyoto

- Noe han kom dårlig fra?

- Ja, han fikk spørsmål om å oppfylle de norske Kyoto-forpliktelsene uten å kjøpe kvoter utenlands, og det er som programlederne påpekte ikke mulig , svarer Horn:

- For å oppfylle Kyoto-forpliktlsene skal man ikke bare ned på et nivå i 2010, 2011 og 2012, men det skal kompenseres for de for høye utslippene man har hatt i 2008 og 2009. I tillegg skal man gjøre dette ved å legge om til kollektivtrafikk, som tar mange år, og å bremse oljeutvinningen, som også tar mange år. Så Norge klarer ikke Kyoto-forpliktelsene på noen annen måte.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger