Hopp til innhold

- Riktig å rydde opp

Statsminister Jens Stoltenberg (Ap) mener det er riktig av Stortinget å rydde opp i pensjonssaken. Han støtter dermed de som mener at saken bør granskes av eksterne.

Statsminister Jens Stoltenberg

Statsminister Jens Stoltenberg tror det er klokt av Stortinget å la eksterne ta seg av en gransking av pensjonssaken.

Foto: Junge, Heiko / SCANPIX

Stortingets presidentskap skal drøfte pensjonssaken tirsdag.

- Klok beslutning

Flere medlemmer av pensjonsstyret, samt stortingspresident Thorbjørn Jagland (Ap) og visepresident Carl I. Hagen (Frp) har de siste dagene tatt til orde for å sette granskingen ut av huset.

- Jeg skal være forsiktig med å gi Stortinget råd, men det høres ut som en klok beslutning om de sørger for å få en uavhengig vurdering av saken, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Han forstår at folk reagerer negativt på pensjonsrotet som er avdekket.

- Det har åpenbart vært mye rot rundt stortingspensjonene, og jeg skjønner at folk reagerer. Det er helt riktig av Stortinget å rydde opp i dette, sier Stoltenberg.

- Burde ha søkt ventelønn

Kjell Magne Bondevik

Kjell Magne Bondevik

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

Arbeiderpartiets Marianne Aasen Agdestein mener Kjell Magne Bondevik og Magnus Stangeland aldri burde ha søkt om stortingspensjon så lenge de ikke hadde tenkt å bli pensjonister.

Aasen Agdestein, som sitter i Stortingets pensjonsstyre, slår fast at de to skulle søkt om å få ventelønn.

- Jeg forventer at folk som søker om pensjon, har tenkt å bli pensjonist. Hvis du er på jobbjakt, har vi ventelønn, sier hun til Aftenposten.

Hun forklarer at denne kan innvilges når man går ut av Stortinget og skal søke jobb, omskolere seg, starte firma eller videreutdanne seg. Denne kan gis for alt fra ett par måneder til flere år.

- Reagerer på at vi blir stilt til ansvar

Korrespondansen mellom Bondevik og Stortinget har hun aldri sett noe til.

- Jeg reagerer på at vi blir stilt til ansvar uten at vi er involvert. Jeg har aldri sett kopier av brev og e-poster mellom Bondevik og Stortinget. Vi vet ikke om disse gråsonene.

Ifølge Aasen Agdestein er det administrasjonen som tar seg av denne korrespondansen.

- Vi finner bare ut om søkeren har rett til pensjon eller ikke. Det er ganske enkelt å legge sammen 12 (års ansiennitet på Stortinget) pluss søkerens alder og se om det blir 75 eller mer. Det er ren matematikk, sier hun.

Agdestein mener at andre i fremtiden må ta seg av utbetalingene av stortingspensjonen.

AKTUELT NÅ