Hopp til innhold

Vil ha referatforbud, frykter sirkus

Når rettsmøtet med Anders Behring Breivik starter i dag, er medier fra mange land til stede. De stusser over den norske ordningen med åpne rettsmøter med referatforbud. De etterlatte ønsker forbud. – Vi frykter et sirkus, sier Trond Henry Blattmann.

Kø foran Oslo tingrett

Allerede ved åtte-tiden mandag morgen var interesserte møtt frem foran Oslo tingrett

Foto: Martin H. W. Zondag / NRK

Om lag 170 pressefolk kommer trolig til å følge dagens rettsmøte i Oslo tingrett. Men selv om møtet er åpent også for andre interesserte, er det i utgangspunktet forbudt å referere hva Anders Behring Breivik og andre som er til stede sier i salen.

Ønsker å referere

Video Harald Stanghelle kommenterer Treholt-saken

Harald Stanghelle

Foto: NRK

– Pressen håper og forventer at forbudet blir hevet, sier politisk redaktør i Aftenposten, Harald Stanghelle.

– Når først rettssalen er åpnet, ser jeg ingen argumenter for at det som kommer frem der, ikke skal kunne refereres videre, sier han.

– Dette er en veldig spesiell sak, åpenhet har vært et mantra. Og det kommer til å være så mange til stede, både fra publikum og berørte, at det å overholde et slikt forbud blir en illusjon, mener Stanghelle.

Forbud av hensyn til etterforskningen

Når det innføres referatforbud, er det gjerne av hensyn til den videre etterforskningen i saken, skriver Oslo tingrett på sine nettsider. Retten kan oppheve forbudet, det vanlige er at det i så fall skjer når fengslingsmøtet er slutt. Den som bryter forbudet, risikerer bot.

Forstår ikke norske regler

Anna Gaarslev i Dansk TV2 sier hun ikke forstår de norske reglene om referatforbud. Hun syns det virker meningsløst å ha et åpent rettsmøte når man ikke får skrive om det som blir sagt der. – Dette blir vanskelig for de utenlandske mediene å respektere, sier hun.

Frykter sirkus

Trond Henry Blattmann

Trond Henry Blattmann

Foto: Bendiksby, Terje / Scanpix

– Mediene bør ikke få lov til å referere hva Anders Behring Breivik sier i retten. Det mener leder for "Nasjonal støttegruppe for 22. juli hendelsene", Trond Henry Blattmann.

Han frykter et sirkus og syns at Anders Behring Breivik ikke bør gis noen mikrofon. Hvis folk som er til stede forteller videre hva som blir sagt, er det noe helt annet enn om mediene skriver om det, mener han.

Han får ikke støtte av bistandsadvokaten til AUF, Frode Elgesem. AUF ønsket i utgangspunktet lukkede dører på rettsmøte.

– Når dørene nå blir åpne, er det viktigste for oss at det som videreformidles er relevant og riktig, sier Elgesem.

– Får ikke holde forsvarstale

Geir Engebretsen

Sorenskriver Geir Engebretsen

Foto: Varfjell, Fredrik / SCANPIX

Anders Behring Breivik skal ha ønsket å holde en forsvarstale under dagens møte, men det vil han ikke få anledning til. Sorenskriver Geir Engebretsen beroliger de som har fryktet at møtet skulle bli en arena for Behring Breivik.

– Jeg er ganske sikker på at dommeren vil avbryte ham, hvis han begynner å utlegninger om motiv og om hva han har gjort, sier Engebretsen til Aftenposten.

Engebretsen understreker at tingretten skal ta stilling til fortsatt varetektsfengsling. Normalt vil den siktede få spørsmål om han har kommentarer til forholdene ved Ila fengsel, og begjæringen om fortsatt varetektsfengsling.

Politiet kommer til å be om at Breivik blir fengslet for tolv nye uker. -Ingen i Oslo tingrett ser for seg at den siktede i denne saken skal få snakke om ting som ikke er relevant for fengslingsspørsmålet, sier sorenskriveren.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger