NRK Meny
Normal

- Politiske partier bør lære av idrettsorganisasjoner

Frode Kyvåg mener at politiske partier ta lærdom av seriøse idrettsorganisasjoner som praktiserer nulltoleranse for alkohol når mindreårige er til stede.

Frode Kyvåg

Norway Cup-general Frode Kyvåg oppfordrer de politiske partiene til å innta en tindrende klar holdning mot alkoholservering på politiske møter.

Foto: Aas, Erlend / Scanpix

Tirsdag ble det kjent at Venstres nestleder Helge Solum Larsen er anmeldt for å ha voldtatt en 17 år gammel jente fra Unge Venstre på partimøtet i Suldal natt til søndag. Han ble senere samme kveld siktet i saken.

Både Larsen og den 17 år gamle jenta var ifølge partikolleger beruset da hendelsen skjedde.

Mangeårig håndballtrener og generalsekretær for Norway Cup, Frode Kyvåg, synes det er på høy tid at de politiske partiene tar et oppgjør med drikkekulturen i landsmøter, årsmøter og andre politiske møter der mindreårige gjerne er til stede.

Idrettslederen mener at de politiske partiene bør lære av seriøse idrettsorganisasjoner som praktiserer nulltoleranse for alkohol på arrangementer med barn og ungdommer som deltakere.

– Som trenere er vi krystallklare på at idrett og alkohol hører ikke sammen. Det bør ikke være annerledes med politiske arrangementer hvor også mindreårige er til stede, sier Kyvåg som maner politikerne til en felles verdiplattform og holdninger.

Leder for kommunalstyret for byutvikling i Stavanger, Helge Solum Larsen

Nestleder Helge Solum Larsen i Venstre har trukket seg fra alle verv i partiet.

Foto: Erik Waage / NRK

– Eliminerer uheldige episoder

Kyvåg ønsker ikke å uttale seg om noen spesifikke hendelser. Men på generelt grunnlag er han ikke tvil i om at politiske partier bør slutte å servere alkohol på arrangementer hvor ungdommer er til stede.

Han er opptatt av verdien av å skape et trygt og inkluderende miljø for politikerspirene.

– Jeg er overbevist om at holdningsskapende arbeid skaper gode resultater. Et alkoholdforbud vil eliminere en rekke potensielle uheldige episoder. Episoder som kan få fatale utfall, sier han.

Rollemodeller for barn og unge

Da han var trener for Bækkelagets håndballag hadde de klare regler for alkoholbruk.

De hadde en felles forståelse om at de var rollemodeller og var enige om hvordan de skulle opptre i kampsammenhenger i inn- og utland.

– Vi er rollemodeller for barn og unge. Trenere og idrettsledere er sterkt retningsgivende for de unge. Det samme gjelder for politikerne som bør ha nulltoleranse for alkohol, for å skape et trygt og inkluderende miljø, sier Kyvåg.

– Alkoholbruken bør strammes inn

Onsdag uttalte politisk redaktør i NRK, Kyrre Nakkim, at det nå blir en debatt om drikkekulturen på slike politiske arrangementer.

– Det er ikke første gang at mindreårige har drukket alkohol på Venstre-arrangementer. De drikker ikke alkohol under selve middagen, men på sidearrangementer, både før og etter middagen, sa Nakkim.

Også valgforsker Bernt Aardal mener det er på tide å skjerpe inn drikkekulturen på partiarrangementer.

– Det er helt åpenbart at alkoholbruken på partiarrangementer med fordel kunne vært strammet inn, særlig når det gjelder de yngste, sier Aardal.

Trine Skei Grande (V)

Skei Grande sier hun liker svært dårlig at alkoholkultur har blitt et tema i kjølvannet av voldtektssiktelsen.

Foto: Larsen, Håkon Mosvold / SCANPIX

– Dette er en voldektssak

Venstre-leder Trine Skei Grande forteller til NRK.no at partiet skal ha en ordentlig gjennomgang av hvordan de håndterer servering av alkohol på politiske møter i fremtiden.

Men hun mener også at voldtekten som har rystet Norge, ikke har noen ting med drikkekultur å gjøre.

– Dette er en voldtektssak. Da er alkoholens rolle helt uvesentlig, for enten er det en voldtekt, eller så er det ikke en voldtekt. Man skyver på og pulveriserer ansvar, så fort man tar alkoholen inn i dette. Det er ofte man gjør når det gjelder kvinner og voldtekt, og jeg liker ikke at man gjør det hers, sier Trine Skei Grande til NRK.

Vil skape et trygt miljø for ungdommene

Hun sier at det har blitt en mer og mer bevisst holdning på alkohol på politiske arrangementer de senere årene.

– Det var ganske ille da jeg var tenåring og deltok i politiske møter. Det har blitt mye bedre nå, sier hun uten å utdype videre.

Trine Skei Grande forteller at det knapt var deltakere på partimøter under 18 år i hennes i ungdomstid, mens det nå finnes ungdommer ned til 13-årsalderen.

– Det har skapt nye utfordringer. Og vi er villig til å gjøre vårt for å skape et trygt miljø for ungdommene som deltar i våre møter, sier hun.

Tre sedelighetssaker i 2011

I fjor var det tre store sedelighetssaker i norsk politikk som involverte to Frp-politikere og en Ap-politiker:

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger