Normal

- Politiet sliter med å rekruttere overgrepsetterforskere

Politiet trenger mer kompetanse når det gjelder overgrep mot barn på Internett, men de har problemer med å skaffe folk som kan gjøre jobben. Det hevder både politikere og fagpersoner på området.

Fotomontasje, politi og overgrepssaker
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Gjennom flere artikler har nrk.no rettet søkelyset mot overgrep mot barn på Internett og det politiet betegner som en stadig grovere form for overgrep, der også overgriperne har blitt mer aktive enn tidligere.

Les: - Kraftig økning i overgrep på nett
Les: «Er du jomfru?»

Trenger spesialkompetanse

Stortingsrepresentant Elisabeth Aspaker, ( H ), Troms

Stortingsrepresentant Elisabeth Aspaker fra Høyre.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX
Advokat Thea W. Totland

Advokat Thea W. Totland.

Foto: Privat

– Dette er et krevende område, og mitt inntrykk er at politiet prioriterer det. De overvåker og er til stede på flere steder på Internett, sier justispolitisk talskvinne i Høyre, Elisabeth Aspaker, men hun mener politiet i større grad trenger mer spesialkompetanse på feltet.

– Det er ikke sikkert økte bevilgninger til politiutdanningen er svaret på alle spørsmål, sier Aspaker, og får støtte fra advokat Thea Totland som har skrevet en masteroppgave om ”Child Sexual Abuse and the Internet”.

– Et problem jeg oppdaget da jeg jobbet med oppgaven min, var at politiet, både her i Norge, men også internasjonalt, sliter med å rekruttere kompetente mennesker i disse stillingene, sier Totland.

Kan være sosialt stigmatiserende

Ifølge Totland kan det være flere grunner til det. Hun trekker frem både at dette er vanskelige fagområder, tidkrevende arbeid, men også at det blir sett på som sosialt stigmatiserende og ha lav status i politiet.

– Et eksempel er da jeg var på besøk hos Interpols avdeling for identifisering av barn som har vært utsatt for overgrep. Jeg hadde forventet å møte en 20-30 mennesker som mer eller mindre jobbet døgnet rundt med saker. Men da jeg kom ned dit, ble jeg møtt av Anders fra Sverige, og det var det. Nå har de riktignok fått en til, men to personer for hele verden er ikke spesielt mye, sier Totland, som kan fortelle at man opplever det samme problemet i Norge.

– Det som kan gjøres er jo å øke bevisstheten og opplæringen på politihøyskolen, men det er ikke gitt at det er politiet selv som skal rekruttere mennesker til disse posisjonene, sier Totland.

Dette er Aspaker også enig i.

– Politiet trenger mer spesialkompetanse innenfor dette feltet, og spisskompetanse på blant annet datateknologi er veldig viktig, sier Aspaker, som mener regjeringen til tider har lekt struts og stukket hodet i sanden når det gjelder problemer knyttet til kriminalitet.

- Loven må forandres

Også Fremskrittspartiet mener noe bør gjøres for å fortsette å rette fokus mot overgrepene mange unge blir utsatt for på nettet. De mener blant annet at man bør se nærmere på hvordan groomingloven fungerer.

Tidligere denne uken skrev nrk.no at ingen er tiltalt etter denne loven siden den ble innført i 2007.

Les: Ingen er blitt tiltalt for grooming

 Stortingsrepresentant Jan Arild Ellingsen, ( Frp ), Nordland.

Jan Arild Ellingsen fra Frp.

Foto: Sigurdsøn, Bjørn / SCANPIX

– Man må forandre loven hvis den ikke fungerer, og det er ikke noen tvil om overgripere blir mer og mer kreative. For man skal ikke være så naiv å tro at overgripere lar være bare fordi det er forbudt, sier Jan Arild Ellingsen, justispolitisk talsmann for Frp.

– Selv om ingen er dømt for grooming etter at loven ble innført i Norge i 2007, er loven viktig fordi den virker forebyggende, og den gir oppmerksomhet til feltet. Og vi har erfaring fra blant annet Storbritannia at politiet ved hjelp av denne loven kommer seg i en posisjon slik at de kan avdekke mer alvorlige handlinger, sa statssekretær i Justisdepartementet Astri Aas-Hansen til NRK tidligere denne uken, uten at det beroliger Ellingsen.

– Jeg vil ta kontakt med Kripos for å få en orientering om saken og finne ut hva som har blitt gjort, og hva som kan gjøres i forhold til groomingloven. Deretter vil jeg ta kontakt med Redd Barna, Sofie-stiftelsen og Kirkens Bymisjon og eventuelt andre som sitter på fagkunnskap på området, og som jobber for barns rettigheter, sier Ellingsen.

– De fleste overgrep skjer av kjente

Ifølge Totland er det viktig å understreke at de fleste overgrep mot barn skjer av personer barnet kjenner fra før, og ikke av fremmede på Internett.

– Ikke for å undervurdere alvoret i overgrepene som skjer på nettet, men det er faktisk i hjemmet de fleste overgrep skjer. Derfor er det viktig å lære barna å sette grenser for hva andre mennesker får gjøre med dem. Og det gjelder både mennesker som barna kjenner godt, i tillegg til fremmede. De barna som blir utsatt for overgrep på nettet, er ofte ekstra sårbare i utgangspunktet, sier Totland.

I likhet med det forsker Elisabeth Staksrud tidligere har uttalt, hevder Totland at dette ofte dreier seg om barn som befinner seg i en utsatt situasjon i utgangspunktet.

Les: – Foreldre, involver dere!

– Dette kan være barn som ikke får så mye oppmerksomhet, eller som sliter sosialt fra før, og som dermed er mer utsatt for potensielle overgripere. I en groomingprosess opplever disse barna at de får etterlengtet oppmerksomhet og støtte. Etter hvert utsetter overgriperen dem for press, ved at de sitter på nakenbilder etc. som barnet har produsert selv, sier Totland.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger