Hopp til innhold

- Politiet må ta dem

Politiet kan ikke ta hensyn til at personer som oppholder seg ulovlig i Norge befinner seg hos Kirkens Bymisjon – de må arresteres uansett, sier Erna Solberg

Erna Solberg


Det sier Høyre-lederen etter at Dagsrevyen i dag viste Kirkens Bymisjons planer om å opprette en helsestasjon for innvandrere som oppholder seg ulovlig i Norge.

Les hva Kirkens Bymisjon går inn for: Hjelper utviste innvandrere

Statssekretær Libe Rieber-Mohn i Arbeids- og Inkluderingsdepartementet

Liebe Rieber-Mohn, statssekretær fra Ap.

Foto: Solum, Stian Lysberg / SCANPIX

Politikere fra både Høyre, Fremskrittspartiet og regjeringas største parti Arbeiderpartiet stiller seg svært kritiske til et slikt initiativ.

Liebe Rieber-Mohn (Ap) i Arbeids- og inkluderingsdepartementet sier at regjeringa ikke ønsker et helsesenter velkommen:
- Tiltak som bidrar til å opprettholde illegal innvandring er slett ikke ønskelig, og vi ber Kirkens bymisjon tenke seg om én gang til før de oppretter et slikt tilbud.

Det offentlige gir ikke helsetjenester fordi det kan virke oppmuntrende til å fortsette det ulovlige oppholdet. Har du fått endelig avslag på opphold har du bare krav på akutthjelp. Bymisjonen vil fylle et behov ved å opprette sitt eget senter.

Ulovlig i landet

Illegale innvandrere er mennesker som oppholder seg i Norge uten lovlig opphold. Norske myndigheter anslår at det er rundt 18 000 illegale innvandrere i landet. De fleste av disse er asylsøkere som har fått endelig avslag på sine søknader. De fleste illegale innvandrere holder til i Oslo.

Møt en av de som ikke får hjelp av det offentlige (NETT-TV):

Video nsps_upload_2009_1_28_17_52_7_467.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

En rapport som Kirkens Bymisjon har laget slår fast at mange i denne gruppen har store behov for helsehjelp, både psykisk og fysisk. Derfor vil de nå starte et senter de kan gå til for å få slik hjelp:
- Mange sliter med store helseplager, og også smittsomme sykdommer som tuberkulose, aids og hepatitt. Derfor er det en kristen plikt for oss å hjelpe, sier Sturla Stålsett, generalsekretær i Kirkens Bymisjon.

Kan miste statsstøtte

Også Høyre og Fremskrittspartiet er svært skeptisk til opprettelsen av et helsetilbud for disse menneskene siden de egentlig ikke skal være i Norge.

- Kirkens Bymisjon må gjøre hva de selv vil, men politiet må kunne gå inn på et slikt helsesenter for å arrestere og sende ut av landet personer som oppholder seg ulovlig i Norge, sier en kritisk Erna Solberg.

Fremskrittspartiets nestleder Per Sandberg sier et slikt tilbud er å oppfordre til å lyve om seg selv i forhold til opphold i landet, og truer indirekte med økonomiske sanksjoner:
- Jeg registrerer at de i Danmark gir klar beskjed om at organisasjoner som gjør slikt mister offentlig støtte.

Ikke full enighet på Stortinget

Kirkens Bymisjon får derimot støtte fra et av de andre partiene på Stortinget. Venstre vil også innføre helsetjenester for menneskene som oppholder seg i landet uten lovlige papirer.

- Det er viktig å kunne skille mellom politiets og helsevesenets virkemidler. Disse menneskene bør ha rett på hjelp i forbindelse med sykdom som alle andre, uten å frykte å bli kastet ut av landet, sier lege og venstrepolitiker Gunn-Vivian Eide. Hun forteller at partiet vedtok et lignende forslag på sitt landsmøte i fjor .

Som lege kjenner hun til at sykdom som ikke er akutt der og da, og som disse menneskene dermed ikke får behandling for, kan utvikle seg til alvorlig og livstruende tilstander.

- Bagatellmessige infeksjoner kan bli livstruende sykdom hvis det ikke følges opp på en ordentlig måte. Det er også viktig å følge opp gravide for å unngå komplikasjoner som kan føre til tap av liv.

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger