Hopp til innhold

- P1-ledelsen dreper mangfoldet

- Det er svært betenkelig og synd for norsk underholdningsmusikk. Det blir et savn i eteren, sier programleder Vidar Lønn-Arnesen om at Norsktoppen legges ned fra nyttår 2009.

Vidar Lønn-Arnesen

Vidar Lønn-Arnesen er svært skuffet over at Norsktoppen tas av lufta.

Foto: Hans Christian Eide

- P1-ledelsen tar bort et program som har vært til inspirasjon for unge artister og musikere siden 1973. Norsktoppen har vært utenfor musikkformateringen og sørget for mangfold på P1. Nå blir kanalen snevrere, sier Lønn-Arnesen.

Nye konsepter

Kanskje på Norsktoppen

På Norsktoppen kan lytterne stemme frem sine favoritter.

Foto: Erik Forfod

Det ble i går kjent at Norsktoppen , som i fjor hadde i gjennomsnitt 391.000 lyttere per program, tas av sendeskjemaet til P1 fra nyttår 2009. Dette skal åpne for nye konsepter.

- Vi mener det er riktig å åpne for utvikling av nye konsepter på P1, og da må noe vike, sier kanalsjef Sigrid Gjellan.

- Mafiaen på Tyholt

- Det er ingen lett beslutning å ta. Men siden programmets gullalder på 70- og 80-tallet, har mye i radioen forandret seg, og musikkprofilen til Norsktoppen gjennomsyrer i dag hele kanalen, sier Gjellan.

På en måte er hele P1 i dag en eneste stor norsktopp.

Kanalsjef Sigrid Gjellan

- Dette er bare tull og tøys og løgn. Musikken i Norsktoppen spilles ikke i NRK P1 overhodet. Man har disse såkalt formaterte listene som en liten gjeng på Tyholt og i Oslo setter opp en gang i uken, sier Lønn-Arnesen.

Man får kjeft hvis man ikke spiller de sangene som mafiaen oppe på Tyholt bestemmer, og det har ikke Norsktoppen gitt etter for og vært med på.

Vidar Lønn-Arnesen

- Smalere musikktilbud

Vidar Lønn-Arnesen tror at P1s musikktilbud nå blir smalere.

- 40 prosent norsk musikk er ikke noe å skryte av. Jeg brenner for den norske musikken og mener at det burde være minst 60 prosent norsk musikk på NRKs største radiokanal.

Musikksjef i P1 Per Ole Hagen deler imidlertid ikke Lønn-Arnesens bekymring.

- Musikken i Norsktoppen har livets rett. Det mangfoldet Vidar Lønn-Arnesen er bekymret for, har vi økt med årene. Men sånne listeprogram har nok gått ut på dato, sier Hagen.

- Ingen skam å snu

Vidar Lønn-Arnesen står i spissen for nydannede "Norsktoppens venner", bestående av tekstforfattere, artister og komponister, for å legge press på kravet om å få P1-ledelsen til å snu, blant annet på bakgrunn av reaksjonene fra publikum.

- Dersom vi taper denne kampen, er et alternativ å dra med oss lytterne over på P2 og få etablert programmet der. Det bør kunne la seg gjøre, sier Lønn-Arnesen.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.

Boikottet på grunn av engelsk

Norsktoppen gikk på lufta første gang 20. januar 1973. Med Arne Bendiksen i spissen for en samlet norsk platebransje, fikk man etter sterkt press i gang et program lik det svenskene hadde hatt siden 1962.

Programmet har gjennom årene bidratt til debatt, som da man for første gang tillot artister å synge på engelsk. Enkelte artister gikk den gang ut og boikottet Norsktoppen.

Påmelding til publikumsjuryen i Norsktoppen fra 1973

I 1973 måtte lytterne søke om å få lov til å være med og stemme på låtene på norsktoppen. Blant punktene som måtte fylles ut, var 'NRK-lisens nr' og 'Sivilstand'.

Foto: NRK

På Norsktoppen er det norske folk med på å kåre de beste norske låtene hver uke. Det begynte med familiejuryer og gikk i 1986 over til at lytterne kunne ringe inn sin stemme mens programmet ble sendt.

I dag er det en kombinasjon av innringere, nettstemmer og fagjury som avgjør rekkefølgen på listen.

AKTUELT NÅ