Hopp til innhold

- Opplært i moské i Oslo

- Norsk asylpolitikk blir undergravet dersom en tidligere Taliban-minister har gitt ideologisk opplæring til unge menn i Norge.

PST
Foto: Erichsen, Jarl Fr. / SCANPIX

Det sier stortingsrepresentant Trygve Magnus Slagsvold Vedum som er nestleder i Senterpartiet.

Ifølge VG skal flere menn som Politiets sikkerhetstjeneste har aksjonert mot, ha møtt den tidligere Taliban-ministeren i en moské på Grønland i Oslo.

Dette har skapt sterke reaksjoner.

Trygve Magnus Slagsvold Vedum

Stortingsrepresentant Trygve Magnus Slagsvold Vedum, (Sp), Hedmark.

Foto: Falch, Knut / SCANPIX

- Dette er helt uhørt. Vi må få sendt vedkommende ut hvis dette stemmer. Det undergraver asylpolitikken i forhold til dem som virkelig trenger beskyttelse. Dette er også enormt vanskelig å forsvare overfor alle de gutter og jenter som blir sendt av det norske Storting ned til Afghanistan nettopp for å bekjempe terrror, sier Slagsvold Vedum.

Les også: PST avdekket terrorplaner i Norge

Helseminister

49-åringen var helseminister i Taliban-regimet i Afghanistan mellom 1996 og 2001. Han kom til Norge som kvoteflyktning. Fra 2001 har eksministeren bodd i en by på Østlandet.

Ifølge VG har mannen levd på trygd og har samtidig fungert som ubetalt imam i menigheten i Oslo.

PST mener mannen på reiser i Pakistan har pleiet tett kontakt med terrormiljøer. Flere av de moskétilknyttede mennene skal også ha vært i Pakistan på møter med terrormiljøet 49-åringen er knyttet til.

Les også: PST møter unge islamister

Dømt for vold mot datter

Norske myndigheter skal den siste tiden ha jobbet for å få kastet manne ut av Norge. En av årsakene er at han er dømt for vold mot en mindreårig datter. Da han oppdaget at hans 14 år gamle datter fikk e-post fra en indisk gutt, slo han henne samtidig som han sverget på Koranen.

Ifølge dommene fra tingretten 8. mai i fjor og Borgarting lagmannsrett 16. september i fjor slo mannen datteren gjentatte ganger i ansiktet med flat hånd.

Les også: - Fortsatt lav terrorfare

Deretter skal han ha slått henne med en ledning mens hun lå på gulvet, slik at hun fikk blåmerker over hele kroppen og hadde vansker med å gå. I tingretten ble mannen dømt til fem måneders fengsel, men i ankesaken ble straffen satt ned til fire måneder.

Straffen var ikke sonet i vinter da mannen var på reise i Peshawar-distriktet i Pakistan.

- Norge må true med kutt i bistanden

Bent Høie

Bent Høie, Høyre.

Foto: NRK

Stortingsrepresentant Bent Høie fra Høyre sier han reagerer veldig sterkt på at personer som er utvist, får bli i Norge. Han mener det nå må bli fortgang i å sende ut personer som ikke har oppholdstillatelse.

- Hvis ikke landene er villige til å ta imot sine egne statsborgere, blir det kutt i den norske bistanden, sier Høie til NRK.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger