Normal

- Opphevelse av rettsprinsipper

USAs nye terrorlov er en opphevelse av menneskelig, rettslig beskyttelse og er helt uforståelig, sier Gerald Folkvord, rådgiver i Amnesty International Norge.

Guantanamo-fange
Foto: JAN BAUER / AP

Den amerikanske terrorloven, som kun mangler president Bushs underskrift før den blir gjeldende, innebærer blant annet at utenlandske terrormistenkte kan bli utsatt for tøffe avhørsmetoder, og de kan dømmes av militærtribunaler. Dessuten vil de ikke kunne bruke det amerikanske rettssystemet til å protestere mot forholdene i fengslene de holdes fanget i.

 

Foto: Scanpix/AP

Ny kategori

- Bush-administrasjonen skaper en ny rettslig kategori for terrormistenkte, og det er dramatisk at myndighetene sier at det er i orden å dele folk inn i slike kategorier, mener Folkvord. 

Han understreker at lovteksten gjelder utenlandske terrormistenkte, og ikke amerikanske statsborgere. - Ikke engang en kjent amerikansk massemorder vil gå inn under denne kategorien og miste grunnleggende rettslige rettigheter.

Folkvord sier at Bush-administrasjonen gjennom denne loven, sier at Guantanamo-fanger ikke har krav på beskyttelse.

- Dramatisk

Militærtribunalene er et rent militært domssystem. De gir ikke fangene rett til juridisk bistand i form av en forsvarer. De får i stedet stilt en offiser til rådighet.

- Det er dramatisk at de går mot grunnleggende rettsprinsipper. En slik bruk av militærtribunaler har ikke vært brukt siden annen verdenskrig.

Folkvord er ikke overrasket over at loven er godkjent. - Det var det vi fryktet, selv om jeg håpet at hensynet til det kommende kongressvalget ville forsinke prosessen. Loven har ingenting med lov og orden å gjøre.

Han sier at vi ikke har sett lignende dramatiske tendenser og tiltak i andre demokratiske, vestlige land. - Den britiske administrasjonen har prøvd seg, men respekten for rettsstaten står høyt der. Det er veldig trist at USA ikke har begrenset sine fullmakter, reagerer Folkvord. 

 

Amnesty International Norge
Foto: Holm, Morten / SCANPIX

 

Sørge for internasjonal oppmerksomhet

Amnesty International Norge vil forsøke å motkjempe loven. Arbeidet blir vanskeligere ved at endringene er lovfestet, men de mener den er i strid med andre grunnlovsbestemmelser. Folkvord undetreker at det er lovfestet at tjenestemenn ikke har lov til å mishandle fanger. - Det er dessuten viktig å huske på at den nye loven gir fullmakter, men den pålegger ingen tøffere metoder. Det er derfor viktig for oss å følge nøye med, dokumentere lovbrudd og sørge for internasjonal oppmerksomhet.

(NRK)

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger