- Økokrim gjør for lite med datingsvindel

Stadig flere nordmenn lar seg lure i datingsvindel på Internett. - Norske myndigheter gjør ikke nok for å stoppe dette, mener sosiolog Ingvild Sommer.

Video Slik oppdages falske profiler

SE VIDEO: Slik jobber Ingvild Sommer for å oppdage falske profiler på datingnettstedet Q500.

Bare i år har Økokrim registrert 17 saker hvor nordmenn har blitt svindlet for til sammen 37 millioner kroner.

Økokrim sier denne typen svindel er et økende problem, men at de ikke prioriterer å følge opp sakene.

- Ofrene har krav på å bli fulgt opp av myndighetene, mener Ingvild Sommer, sosiolog og prosjektleder i datingnettstedet Q500 .

Selv holder hun på med et prosjekt hvor hun seiler under falskt flagg for å finne ut mer om hvordan svindlere opererer på norske datingnettsteder.

Les også: En av ti har vært på date med noen de har truffet på nettet

For dårlig informasjonsarbeid

Sommer mener det er et problem at datingsvindel ikke blir prioritert av norske myndigheter. Økokrim registrerer saker, men sier selv de ikke har ressurser til å følge opp sakene videre.

- Økokrim sier de velger å jobbe preventivt med dette, men jeg synes de gjør en dårlig jobb. På hjemmesiden deres står det et lite avsnitt om dette under advarsler om Nigeria-brev, men jeg synes ikke dette er nok.

Hun mener informasjonsarbeidet kunne vært gjort mye bedre, og at svindelofrene har rett på oppfølging.

- Norske myndigheter bør samarbeide med utenlandske etater for å rettsforfølge svindlerne. Vi vet jo at dette går an, sier Sommer.

Slik opererer svindlerne

I februar i år valgte Sommer å konstruere en falsk identitet for å gå inn i spillet med en svindler for å lære mer om hvordan de går fram. I sin private blogg har hun lagt ut korrespondansen mellom henne selv og svindleren som hun fortsatt har kontakt med i dag.

- Jeg var nysgjerrig og ville finne ut hvor smarte svindlerne er, forteller Sommer.

Det viste seg at svindleren hun opprettet kontakt med ikke var av de aller «flinkeste».

- Han er lite nøyaktig. Blant annet utgir han seg for å være amerikaner, men skriver utrolig dårlig engelsk.

Svindleren har selvsagt bedt om penger ved flere anledninger, og ønsker at Sommer skal overføre via Western Union. Sommer gir alltid en unnskyldning for hvorfor hun ikke kan gjøre det.

Svindleren hennes overøser henne med romantiske klisjeer, og spiller et psykologisk spill.

- Han følger oppskriften jeg var blitt fortalt. Han ønsker å gifte seg med meg, og ber meg stole på ham, slik at jeg skal gi ham penger.

baby am having a little problem with the custom here
i was told that i cant send me good to usa from here
that i have to send it to singapore first and i will be paying extra fee and i was aware and now i have no cash with me all i have is my coucher cheque and i cash it here cos of there economy
i really need your help

Utdrag fra svindlerbrev Sommer har mottatt

Les hele korrespondansen med svindleren her.

Sommer er nå i sluttfasen av prosjektet sitt, men har fortsatt ikke bestemt seg for om hun skal fortsette å lure ham, eller konfrontere ham.

- Sårbarhet, ikke dumhet

Sommer har jobbet med nettdating i Q500 i fem år. Hun har sett en merkbar økning av problemet med svindel de siste årene.

Bare de par siste månedene har hun merket en eksplosiv økning i antall falske profiler.

Daglig dukker det opp profiler hun må slette.

- Profiler fra Ghana, Senegal og Nigeria sletter vi bare med en gang. Vi ser også på bildene, og sjekker IP-adressen opp mot den informasjonen de oppgir.

Selv om det er mange måter å gjenkjenne en falsk profil på, er hun ikke overrasket over at så mange nordmenn går i fella og blir lurt.

- Svindelofrene er sårbare fordi de ønsker seg en kjæreste og blir forelsket. Det handler om sårbarhet, ikke dumhet, sier hun.

Les også: – Jeg forelsket meg i en svindler

Hennes råd til nettdatere er å være ekstra oppmerksomme på utenlandske profiler. Hun oppfordrer på det sterkeste at man aldri gir fra seg penger.

- Hvis man ønsker å treffe noen utenlandske, er det bedre at man selv drar til deres land, og ikke sender ut penger til flybilletter.

Hun mener tallene fra Økokrim kun viser toppen av isfjellet når det kommer til hvor mange som trolig har blitt svindlet i Norge.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger