Vil ha nasjonal folkeavstemning om nynorsk

– Nynorsken er for vanskelig for oss, hvorfor skal vi måtte slite med den? spør lederen i Hedmark Frp, Johan Aas.

Leder for Frp Hedmark Johan Aas vil ha nasjonal avstemning om vi fortsatt skal ha nynorsk.

VIL IKKE HA NYNORSK: Leder i Hedmark Frp Johan Aas vil ha folkeavstemning for å avgjøre om vi fortsatt skal ha nynorsk som skriftspråk i skolen.

Resolusjonsforslag_Hedmark_Frp

HER ER FORSLAGET: (Trykk på bildet for større versjon). I resolusjonsforslaget fra Hedmark Frp vil de kutte nynorsken. De mener at dette vil gjøre hverdagen enklere for folk flest.

Fylkespartiet hans har levert inn et resolusjonsforslag som skal behandles på landsmøtet til Frp i begynnelsen av mai.

– Folkeavstemning er kjempeviktig fordi vi ønsker å gjøre hverdagen enklere for folk flest. Når vi gjør det på den måten vil vi få mindre dropout på skolen, vi vil gjøre det enklere å tilegne seg ett språk i stedet for at man må ha flere skriftspråk. Derfor er det veldig viktig, sier Johan Aas.

Kun bokmål som offisielt språk

Hedmark Frp vil at folket gjennom en folkeavstemning allerede ved kommune- og fylkestingsvalget i 2015 skal ta stilling til om vi skal gå over til å kun ha bokmål som offisielt skriftspråk, eller ha bokmål og nynorsk sånn som ordningen
er i dag.

Det er ingen tvil om hva Aas selv ønsker.

– Hvorfor kan vi ikke bare ha bokmål?

– Problemet i dag er at det er pliktig at vi skal ha to skriftspråk, vi ønsker ikke å få det tredd nedover hodet på oss. Mange, flertallet av Norges befolkning, bruker jo bokmål, hvorfor kan man ikke bare ha det?

Byråkratisk

Et annet viktig argument for Hedmark Frp og Johan Aas, som selv er lærer på en videregående skole, er byråkrati.

– I dag er det slik at om man sender et brev på nynorsk, skal man ha svar på nynorsk. Det er rett og slett byråkratisk og unødvendig.

Irritert over Nynorsk øvingsrom

Et annet eksempel som irriterer Aas er Språkrådets nettside Nynorsk øvingsrom.

– Det brukes så mye ressurser på de to målførene vi har. Språkrådet har egne nettsider hvor man kan teste og se hvordan status er på nynorsk og vi bruker rett og slett for mye energi på det. Jeg blir helt oppgitt. At man skal bruke penger på noe sånt kan jeg ikke forstå. Her må vi gjøre verden enklere.

Fremskrittspartiet har tatt til orde for i større grad å bruke folkeavstemninger for å avgjøre viktige spørsmål. Spørsmålet om to målformer er helt egnet for folkeavstemning, mener Aas.

Seriøst ment

– Når det er viktige ting som folk brenner for, ønsker vi at det blir avholdt folkeavstemninger. Det er klart det er seriøst ment, vi gjør ikke dette for moro skyld. Det er mange folkegrupper som har store problemer med å tilegne seg et språk til, og når man har det, får vi store utfordringer.

– Hårreisende

Leder i Noregs Mållag, Marit Aakre Tennø, tror nesten ikke det hun hører.

– Det er litt vanskelig å svare på dette, for det er så hårreisende. I praksis vil de da forby nynorsk, så i praksis vil det å innføre bare ett skriftspråk i Norge innebære at man fjerner nynorsk.

Til det understreker fylkespartileder Aas at han ikke vil forby nynorsk. Men han vil gjøre nynorsk og samisk til valgfag på skolen og at vi kun skal ha ett offisielt skriftspråk i Norge.

– Skal få fortsette å snakke nynorsk

– Vi vil jo at folk som snakker nynorsk i dag, de må selvsagt få lov til det. Men de som ikke gjør det, de må jo få lov til å bruke sin dialekt.

SISTE NYTT

Siste meldinger