Normal

- NRK-sjefen har ansvaret

Kulturminister Trond Giske presiserer at Kringkastingssjefen har det hele og fulle ansvar for NRKs innhold etter striden om at småpartier skal få mer sendetid i NRKs valgsendinger.

Trond Giske
Foto: Poppe, Cornelius / SCANPIX

- Dette ansvaret har Kringkastingssjefen i henhold til prinsippene i Redaktørplaten, står det å lese på departementets hjemmeside i dag.

Striden oppsto etter en dom i Menneskerettighetsdomstolen i Strasbourg, der den norske stat ble dømt for ikke å tillate politisk tv-reklame.

De små partiene

Det var de små partienes muligheter for å komme til orde som lå Menneskerettighetsdomstolen tyngst på hjertet da den avsa dommen.

Norge har bestemt seg for ikke å anke dommen, men Giske vil heller ikke ha slik reklame på norske skjermer.

Det mente Giske å kunne gjøre da han i går sa at NRK-plakaten skal endres slik at også småpartier får "garantert" valgkampdekning i statskanalen.

Det fikk presseorganisasjoner og den politiske opposisjonen til å hevde at Giske dermed blandet seg inn i NRKs frie redaksjonelle stilling.

Video nsps_upload_2009_3_12_23_26_48_499.jpg
Denne videoen er dessverre ikke tilgjengelig. Kontakt oss dersom du har spørsmål.

Video: Giske presiserer reklameforbud

Uheldig ordbruk

I kveld innrømmer Giske at bruken av ordet "garantert" var uheldig, men at resten av innholdet i gårsdagens pressemelding står ved lag.

- De reglene NRK allerede har ivaretar domstolens avgjørelse, sier Giske.

Kringkastingssjef Hans Tore Bjerkaas sa i RedaksjonEn i kveld at NRK har et spesielt samfunnsansvar, men at det er han og hans redaktører som skal bestemme hvordan NRK dekker valget, uvhengig av partienes størrelse.

Tapt sak

Tidligere medlem av Menneskerettighetsdomstolen, Gro Hillestad Thune, mener Norge er forpliktet av dommen i Strabourg.

Hun mener Norge nå må tillate politisk tv-reklame.

- Et absolutt forbud er ikke lenger gangbart sier hun, og ber Giske bruke kreftene på å lage regler for politisk tv-reklame i stedet for å fastholde at forbud.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger