Hopp til innhold

- Norge overser overgrep i Somalia

Norge overser menneskerettighetsbrudd fra den somaliske overgangsregjeringen, mener forsker og Somalia-kjenner Stig Jarle Hansen.

Såret barn fraktes bort i Somalias hovedstad Mogadishu.
Foto: STR / REUTERS

Somaliske myndigheter og deres støttespillere står bak alvorlige brudd på menneskerettighetene i det urolige landet, hevder seniorforskeren ved Norsk Institutt for by- og regionforskning.

Store sivile tap

Hansen mener Norge må slutte å bare kritisere de militante islamistene.

- Norge har vært veldig dårlige til å profilere seg i forhold til menneskerettighetsbrudd fra overgangsregjeringens side, sier Hansen.

Samtidig som norske myndigheter gir økonomisk bistand til overgangsregjeringen, er nå tre somaliere i Norge siktet for å finansiere terror. De er mistenkt for å gi penger til den andre siden i konflikten, de militante islamistiske opprørerne.

Hansen mener at også overgangsregjeringen, sammen med etiopiske styrker, står bak brudd på menneskerettighetene i Somalia.

- En menneskerettighetsrapport understreket at etiopierne i sterk grad har brukt tungt artilleri under kampene i Mogadishu. Det er svært uansvarlig når man skyter i nærheten av sivile. Det har ført til store sivile tap, seier han.

Irriterte somaliere

I tillegg til rakettangrep, står også politiet bak overgrep på sivile. Aviser og radio blir nektet å rapportere om det som skjer. Hansen etterlyser kritikk fra Norge.

- Dette tror jeg kan ha skapt en stor del irritasjon blant norsksomalierne. Somalierne føler at man ikke har blitt hørt, seier han.

Statssekretær Raymond Johansen i Utenriksdepartementet hevder han har lagt frem denne kritikken for somaliske myndigheter.

- Vi har informert at vi er bekymret for de menneskerettighetsbruddene de åpenbart har stått overfor i Mogadishu, og ikke minst at overgangsregjeringen ikke ser ut til å vært i stand til å beskytte sin egen befolkning, seier han.

Johansen sender ansvaret videre til det internasjonale samfunnet.

Å skaffe en bærekraftig regjering, er noe som krever en sterk internasjonal deltakelse, sier han.

AKTUELT NÅ