Hopp til innhold

- Norge ikke noe foregangsland

Det er blandede reaksjoner fra miljøvernorganisasjonene på klimaforliket i Stortinget.

Ingeborg Gjærum

- Det kan ikke være sånn at den næringa som forurenser mest og som har mest penger, skal være den som slipper billigst unna, sier leder Ingeborg Gjærum i Natur og Ungdom.

Foto: Aas, Erlend / SCANPIX

CO₂ i atmosfæren
425,4 ppm
1,5-gradersmålet
+1,13 °C
Les mer  om klima

Natur og Ungdom avviser at klimaforliket i Stortinget mellom regjeringspartiene og opposisjonen gjør Norge til noe foregangsland når det gjelder miljøpolitikk.

Les også: Slutt på oljefyring

- Har glemt oljeindustrien

Likevel mener de at forliket er en klar forbedring av klimapolitikken, og de uttrykker glede over at potensialet innenfor fornybar energi skal tas i bruk, og ikke minst økte midler til lokal kollektivtransport.

Imidlertid savner de tiltak mot de store forurenserne, nemlig transporten og oljeindustrien.

- Det ser ut som om partiene har glemt de to største forurenserne, transportnæringen og oljeindustrien. De tør ikke innføre rushtidsavgift, de velger å ikke satse på jernbane og de gjør ingenting med flytrafikken. Mest skuffa er vi over at det ikke er noen tiltak mot oljeindustrien. Det kan ikke være sånn at den næringa som forurenser mest og som har mest penger, skal være den som slipper billigst unna, sier leder Ingeborg Gjærum i Natur og Ungdom.

- En grei start

Marius Holm

Marius Holm i Bellona

Foto: NRK

Bellona ser på forliket som en grei start for en bedre klimapolitikk

De viser til at klimaforliket er mye bedre enn klimameldingen fra regjeringen sommeren 2007.

– Det var nødvendig at opposisjonen inngikk et forlik med regjeringen. Klimameldingen var katastrofalt dårlig og det er viktig at den ikke ble stående. Forliket må imidlertid kun være starten på en prosess for å gjennomføre nødvendige utslippskutt, sier Bellonas nestleder Marius Holm.

- Hjelpeløst klimaforlik

- Dette svake forliket er et godt utgangspunkt for partier som vil forberede seg for klimavalget 2009, sier Greenpeace-leder Truls Gulowsen.

- Det er bra at regjeringen og Arbeiderpartiet har blitt tvunget til en sterkere klimapolitikk, men dette er langtfra nok. Om politikerne mener alvor med at Norge skal være et klima-foregangsland, må arbeidet med neste forlik begynne allerede i dag, sier Gulowsen.

Truls Gulowsen

Truls Gulowsen i Greenpeace

Foto: Fjeldstad, Knut / SCANPIX

- Verken regjeringen eller opposisjonen har vært villig til å begrense olje- og gassutvinningen eller bruke Oljefondet i klimapolitikken, viser han til, og mener at klimahensyn stiller langt bak i køen når de store beslutningene skal tas i oljelandet Norge.

Frp: - Politisk spill

Fremskrittspartiet ble aldri invitert til å være med på noe klimaforlik og feller en hard dom over resultatet.

– Når man bevisst utelater det største opposisjonspartiet fra forhandlingene, vitner dette mer om et politisk spill enn om et ønske om å få forankret en langsiktig og robust politikk i hele Stortinget, sier partiformann Siv Jensen.

Hun tror forliket vil få liten betydning for miljøet i Norge, blant annet fordi innholdet er altfor lite konkret.

– Dagens klimaforlik minner mye om klimaforliket i 2002. Også den gang var budskapet at man revolusjonerte verden, men i dag har forliket svært lite å si for norsk klimapolitikk, sier hun.

Les også: - Knallharde forhandlinger

Se i nett-tv: Enighet om klima på Stortinget

AKTUELT NÅ