- Nordmenn er naive på ferie

– Nordmenn er naive når det gjelder forventninger til hva slags hjelp de kan få i utlandet, mener Utenriksdepartementet.

Kreta

KRETA: Ifølge den norske ambassaden i Athen reiser åtte prosent av nordmenn til Hellas, som er kjent for sommer, sol og lange strender hvert år.

Foto: Gunnar Lier / SCANPIX

Rundt 80 000 nordmenn trenger hjelp fra norske myndigheter når de oppholder seg i utlandet i løpet av året.

De fleste henvendelsene kommer fra turister på ferie. Mange av problemene oppstår fordi nordmenn er for uforsiktige i utlandet.

Store forventninger

Leder av Utenriksdepartementet operative senter, Mari Vålberg, mener at nordmenn har altfor store forventninger til hva slags hjelp norske myndigheter kan gi utlandet.

– De tror at de tar med seg Velferds-Norge ut i verden. Sånn er det faktisk ikke. Man bør ta innover seg at man har et ansvar for seg selv, også når man er i utlandet, sier Vålberg.

Hun mener at noen nordmenn burde forberede seg bedre når de skal ut og reise.

– Ikke alle er like forberedt når de skal på ferie. Det er faktisk en stor forskjell mellom å reise på ferie til Spania og Dubai, sier hun.

– Drikker opp pengene sine

Elin Granmarken, konsul ved den norske ambassaden i Athen, forteller om nordmenn som kommer til ambassaden, og som har blitt nektet hjemreise fordi de er fulle og lukter vondt.

- Det er jo tilfeller hvor folk drikker opp pengene sine og ikke har penger til å komme seg noe sted, sier konsulen.

Den norske ambassaden håndterer 3500 saker, og mye handler om problemer som oppstår fordi 1 av 5 ikke har tegnet reiseforsikring.

- Stort sett er det folk som har blitt frastjålet sin lommebok eller hatt en leiebil som de har kollidert med, sier Granmarken.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger