- Nobelpris for miljøvern

Stortingsrepresentant Børge Brende vil ha ny Nobelpris i miljøvern.

Fredsprisen
Foto: Cornelius Poppe / Scanpix

Kampen for å redde verdens miljø er vår største utfordring og fortjener en egen pris, mener den tidligere miljøvernministeren.

Han har sendt brev til Nobelkomiteen og Det norske Nobelinstituttet der han foreslår at Norge som vertsland for Nobels fredspris, sørger for å få opprettet en egen Nobelpris for miljøvern.

Brende sier at de økende miljøproblemene i dag er menneskehetens største utfordring.

Børge Brende
Foto: Falch, Knut / SCANPIX

Det er er en krevende oppgave å gjøre det mulig med en positiv økonomisk vekst i både rike og fattige land uten å risikere miljøkatastrofer lokalt og globalt.

I denne situasjonen mener Børge Brende det er viktig å løfte fram dem som viser globalt lederskap. Han tror at en egen Nobelpris for miljøvern vil bidra til å framskynde nødvendige endringer for en mer bærekraftig utvikling.

Fredspris for miljø

Fo to år siden fikk Wangari Maathai Nobels fra Kenya Nobels fredspris for sin innsats innen miljø. Hennes innsats ble av Nobelkomiteen også karakterisert som fredsskapende. Hun ble en populær fredsprisvinner, men tildelingen skapte også en debatt om  hvordan Alfred Nobels testamente og fredsbegrepet skulle tolkes.

I 1968 opprettet Sveriges Riksbank en Nobels minnepris i økonomi. Nordmannen Ragnar Frisch var for øvig den første vinner av den prisen i 1969. Alfred Nobels testamente åpnet for fem priser, Fredsprisen, en pris i litteratur, kjemi, fysikk og i fysiologi/medisin.

Det er en pris på linje med den Sverige Riksbank opprettet, Børge Brende ser for seg, og som han mener Norge bør ta initiativ til.

- Ikke mulig, sier Lundestad

Geir Lundestad, direktør ved Nobelinstituttet sier til NRK at Børges Brendes tanke er interessant, men at det ikke er mulig å realisere den innenfor rammen av Nobelsystemet.

Nobels testamente åpner kun for fem priser, og etter at økonomiprisen kom i tillegg, har Nobelstiftelsen i Stockholm sett på muligheten for også flere priser, men Nobelstiftelsen har avslått dette.

Slik mener Lundestad det også vil være med forslaget til Børge Brende. Miljøvern er viktig, men en ny Nobelpris er ikke aktuell i den form Børge Brende foreslår det.

Laster innhold, vennligst vent..
Laster innhold, vennligst vent..

SISTE NYTT

Siste meldinger