Hopp til innhold

- Har snudd negativ ranstrend de siste par månedene

Tallet på anmeldte ran i Oslo økte med 15 prosent i fjor. Nå mener Oslo-politiet at de allerede har greid å snu den negative utviklingen.

Ransgruppa i Oslo-politiet i arbeid.

Ransgruppa i Oslo-politiet på vei ut for å etterforske et ferskt ran.

Politiførstebetjent Tor Erik Hoøen er leder for Oslo-politiets nye ransgruppe, som ble opprettet sist høst. Gruppen har 18 faste medlemmer, etterforskere, analytikere og politiadvokater. Målet er helt klart, å snu den negative trenden med ran i Oslo.

Politiførstebetjent Tor Erik Hoøen.

Politiførstebetjent Tor Erik Hoøen er leder for Oslo-politiets nye ransgruppe.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

– Vi har hatt en positiv utvikling i desember og januar, og dette skal vi videreføre. Målet er at vi ved neste årsskifte skal kunne vise til en nedgang, sier Tor Erik Hoøen til NRK.

– Klar nedgang

Han kan fortelle om en klar nedgang i tallet på ran i desember og januar, og at dette skyldes stor innsats i etterforskning av ranssaker. I januar i år var det 60 anmeldte ran/trusler i Oslo, i desember var tallet 66.

I september i fjor var det 103 anmeldte ran, i oktober 120 og i november 91. De høye tallene var årsaken til at ransgruppa i Oslo politidistrikt ble etablert. I hele 2013 ble det anmeldt 997 ran, mens tallet var 874 i 2012. Det gir en økning på cirka 15 prosent.

– Vi har bygd personkunnskap, vi jobber forebyggende, vi pågriper flere. Ved målrettet innsats mot de mest aktive har vi fått flere gjengangere ut av sirkulasjon. Det har vært viktig, sier Hoøen.

Dagsrevyen-sak om ransutviklingen i hovedstaden.

VIDEO: Oslo-politiet mener de har snudd ranstrenden i hovedstaden.

Over 900 ran i fjor

Hoøen vil ikke angi noe måltall for hvor mange ran han mener er akseptabelt for en by som Oslo, men sier at målsettingen er at tallet skal betydelig ned.

Politiadvokat Svein Bakkevig.

– Vi har blitt både flinkere og raskere, sier politiadvokat Svein Bakkevig.

Foto: Stig Jaarvik / NRK

– Ett ran er ett for mye. Vi møter ofrene, og det gjør inntrykk å se hvordan mange av dem sliter. Mange tør ikke gå ut om kveldene, og flere sliter også med å gjennomføre utdannelsen sin, sier Hoøen.

Politiadvokat Svein Bakkevig er også tilknyttet ransgruppen. Han sier at de er de som er over 18 år og som er tatt for lignende forhold tidligere i stor grad blir dømt til fengselsstraffer. De som er under 18 år og de som ikke har dommer fra tidligere, slipper ofte med samfunnsstraff eller betinget fengsel.

- Har blitt raskere

– Jeg synes etableringen av den nye gruppen har gjort oss raskere. Vi har gode rutiner og flinke folk med stor personkunnskap. Vi kommer til å holde oppe det trykket vi har nå, og tallet på 900 saker i fjor skal betydelig ned, sier han.

LES OGSÅ: «Nå kan dere se hvor dumme dere har vært som har forklart dere for politiet»

LES OGSÅ: Far til ransoffer: – Tror ikke alle forstår alvoret

LES OGSÅ: Tiltalt i barneransaken etterlyser voksne og fritidstilbud

LES OGSÅ: Barneraner (18): – Unnskyld

LES OGSÅ: Barneransaken: Politiet mener foreldrene har sviktet

LES OGSÅ: Lot seg lokke av raske penger

LES OGSÅ:

AKTUELT NÅ