Hopp til innhold

- Moland og French kan få ti år

Jusprofessor Alf Petter Høgberg mener Tjostolv Moland og Joshua French kan få omgjort dødsdommene til ti års fengsel i Norge.

Rettssak i Kongo

Tjostolv Moland og Joshua French på vei inn i rettsalen i Kisangani.

Foto: Heiko Junge / Scanpix

– Det er realistisk å få til en avtale hvor man legger til grunn konklusjonen med hensyn til skyldspørsmålet, men at straffeutmålingen vil bli lagt i forhold til en normalstraff i Norge, sier UiO-professoren til Aftenposten.no.

– Åpne for alt

Torsdag ble de to nordmennene dømt til henholdsvis fire og fem dødsdommer i forbindelse med drapet på sjåføren Abedi Kasongo 5. mai i fjor.

Video Dødsdømt i Kongo igjen

Video: Moland og French ble torsdag dømt til døden for tredje gang.

– Vi er åpne for alle alternativer, men det finnes er rekke utfordringer i denne saken som gjør at jeg ikke ønsker å spekulere i en eventuell fengselsstraff i Norge, sier deres norske advokat Morten Furuholmen til NRK.

Norske myndigheter har hatt forberedende samtaler med kongolesiske myndigheter, men understreker at de ikke kommer til å ta formel kontakt før det foreligger en rettskraftig dom . Noe det vil gjøre med mindre noen av partene anker torsdagens dom til den militære høyesteretten i Kinshasa.

– Et år er for lenge

Nordmennene kommer ikke til å anke, og Furuholmen jobber videre med å få Moland og French utlevert til Norge.

– Jeg gir meg ikke før de er hjemme i Norge, og det må skje i år eller så er det nok for sent, sier han, som mener dommen åpner for en utlevering.

Høgberg tror den norske straffeutmålingen vil legge til grunn at nordmennene er skyldige i forsettelig drap, men ikke overlagt drap. Årsaken er at drapet ble begått på en «tilsynelatende ikke-planlagt måte».

– Jeg tror de vil få rundt ti år, sier han til Aftenposten, og understreker at det er normalt med fradrag på grunn av soningsforholdene i for eksempel Kongo, og at dette fradraget kan være «vesentlig mer» enn perioden de til nå har sittet fengslet.

– Vil få fradrag

– Det fins støtte i rettskildene for å gi særlig fradrag i denne type saker, sier han.

De to nordmennene har sittet litt over ett år i kongolesisk fangenskap.

Innholdet som skulle vises her støttes dessverre ikke lenger.


Grafikk: Trykk på de blå ballene eller pilene for å lese mer om saken.

En talsmann for den kongolesiske regjeringen sier at Kongo er åpen for forhandlinger om utlevering.

– Vi venter på at kontakt skal etableres mellom kongolesiske og norske myndigheter, sier kommunikasjonsminister og talsmann for regjeringen, Lambert Mende til Aftenposten.no.

– Regjeringen er åpen for alle diskusjoner om straffegjennomføringen, sier han.

AKTUELT NÅ