- Miljøfokuset forsvant

- Valgkampen handlet om statsministeren og miljøfokuset forsvant, mener de største norske miljøvernorganisasjonene

Bellona-leder Frederic Hauge
Foto: Bjørnbakk, Jan-Morten, Jan-Morten Bjørnbakk, Foto: Jan-Morten Bjørnbakk, Foto:Jan-Morten Bjørnbakk / SCANPIX

- Det har blitt et statsministervalg hvor folk har vært redd for at Siv Jensen skal få en hånd på rattet i miljø, energi og klimapolitikken, sier Bellonasjef Frederic Hauge.

Ble avledet

Toril Aalberg

Toril Aalberg.

Foto: Jon Arne Hoff Johansen / NRK

Velgerne sa at miljøsaken var viktig, derfor er det dårlige valgresultatet overraskende, mener valgforsker Toril Aalberg. Hun tror partiene har blitt avledet.

- Venstre har måttet forholde seg til borgerlig kaos. Sosialistisk Venstreparti taper nok rett og slett av regjeringsslitasje, sier Aalberg.

Ingen av de sentrale miljøorganisasjonene mener at SV mistet stemmer i årets valg på grunn av at partiet i hovedsak tok støyten i miljøspørsmål.

- Ap og Sp må ta ansvar

Daglig leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

Daglig leder Arild Hermstad i Framtiden i våre hender.

Foto: Bendiksby, Terje, Terje Bendiksby / SCANPIX

- Det at SV har hatt et høyere ambisjonsnivå enn de andre partiene har gjort dem mer sårbar. Vi ser også at Arbeiderpartiet og Senterpartiet er nødt til å ta ansvar for klimapolitikken, og ikke tolke dette som et mandat fra velgerne om at man kan fortsette å forurense, sier leder i Framtiden i Våre Hender, Arild Hermstad.

Og det er klimaavtalen i København, oljeboring i Lofoten og fornybar energi som blir kampsakene for miljøvernorganisasjonene fremover.

- Denne regjeringen skal ikke få lov til å hvile på noen miljølaurbær. Dette kommer til å bli knallhardt og miljø kommer til å bli enda viktigere de neste årene, sier Hauge.

Lyspunkt

AKTUELT NÅ

SISTE NYTT

Siste meldinger