Hopp til innhold

VG-redaktør: Media lot seg styre i Amelie-saken

Ansvarlig redaktør i VG, Bernt Olufsen, frykter at både hans egen avis og hele pressekorpset har latt seg styre av Maria Amelies støttespillere.

Maria Amelie

Maria Amelie ble sendt ut av Norge tirsdag. Flere mener at norsk presse ikke har vært kritisk nok i dekningen av saken.

Foto: Johannessen, Sara / Scanpix

Den massive mediedekningen av pågripelsen og hjemsendelsen av Madina Salamova, alias Maria Amelie, har vært gjenstand for kritikk.

I forrige uke anklaget redaktør Trygve Hegnar norsk media for å ha bedrevet ukritisk kampanje-journalistikk for den papirløse kvinnen , som har bodd ulovlig i Norge i en årrekke.

Også NRKs Hans Wilhelm Steinfeld har i sin kommentarartikkel «Russland – et helvete på jord?» stilt spørsmål rundt hvor ille det egentlig er å bli sendt tilbake til Russland. «Demoniseringen av det å bo i det russiske samfunn kjenner åpenbart ingen grenser.», skriver Steinfeld.

Bernt Olufsen

Sjefredaktør Bernt Olufsen i VG: - I denne saken er det stilt altfor få kritiske spørsmål til kretsen rundt Maria Amelie om hvorvidt hun har et reelt beskyttelsesbehov.

Foto: Roald, Berit / SCANPIX

Avtroppende sjefredaktør i VG, Bernt Olufsen, er også kritisk til hvordan mediene har opptrådt, og mener at media har latt seg styre.

- Saken er kjørt fra visse kretser

- Det mener jeg fordi denne enkeltskjebnen har fått så kraftig gjennomslag som den har fått i nesten alle medier. Det pleier ikke å være tilfeldig når det skjer. Ofte er det et resultat av at bevegelser, organisasjoner og kampanjer forsøker å få medienes oppmerksomhet gjennom ulike tiltak. Jeg skulle gjerne visst noe mer om det har skjedd noe slikt i denne saken, sier VGs avtroppende sjefredaktør Bernt Olufsen til NRK Ukeslutt.

Les alle NRK.nos saker om Maria Amelie

Video Maria Amelie på vei til Moskva

Video: Maria Amelie intervjues av NRK på flyet på vei hjem fra Moskva.

Olufsen tror at det i visse kretser har vært lagt et bevisst løp for å kjøre denne enkeltsaken fordi den har viktige elementer i seg.

- En vid krets på venstresida i norsk politikk har sett det som viktig å endre regelverket på dette området – noe det for så vidt kan være gode grunner til. De har da valgt å kjøre denne saken kraftig.

Olufsen tror også at saken ville fått en helt annen oppmerksomhet om Maria Amelies riktige navn hadde blitt brukt i stedet for hennes forfatteralias.

- Maria Amelie er hvit, vakker, snakker perfekt norsk, har høyere utdanning, norsk jobb i sikte og norsk kjæreste. Da er det bedre å kjøre den saken enn for eksempel om kosovoserbere som blir tvangsreturnert fra Finnmark til Serbia, sier Olufsen, og refererer til NRK Ukeslutts sak fra sist helg om den den veletablerte kosovoserbiske familien Milenkovic, som i september i fjor ble sendt ut av landet uten noe medieoppstyr.

- Det var en sterk historie som viser at det er stor forskjell på hvordan mediene behandler enkeltskjebnene, sier Olufsen.

Hør Ukeslutt i nettradio eller som podkast.

Pressens behandling av Maria Amelie-saken er også tatt opp i mediemagasinet Kurer på NRK P2.

Familien Milenkovic

Familien Milenkovic ble tvangsreturnert fra Vadsø til Serbia i september. - Det var en sterk historie som viser at det er stor forskjell på hvordan mediene behandler enkeltskjebnene, sier VGs sjefredaktør Bernt Olufsen.

Foto: Torgrim Halvari

- Media satte søkelys på at det ikke tas menneskelige hensyn

Dagsavisens sjefredaktør Arne Strand er fullstendig uenig i at mediene har vært et mikrofonstativ i denne saken.

- Jeg synes dekningen har vært veldig god. Dette var en sak som var skreddersydd for mediene. Dramaet var på så mange plan, at dekningen også måtte bli omfattende, sier han.

Arne Strand

Sjefredaktør Arne Strand i Dagsavisen: - Media fikk satt søkelyset på en betenkelig side ved norsk asylpolitikk – nemlig at det nesten ikke tas menneskelige hensyn lengre.

Foto: Holm, Morten / SCANPIX

Strand peker på at den lille kvinnen ble arrestert av flere robuste politifolk utenfor Nansen-skolen, at to rettsinstanser sa nei til at hun skulle sitte i fengsel, at det oppsto en stor politisk diskusjon, hvor statsminister Stoltenberg på helt uvanlig vis frontet saken, samt at regjeringen holdt på å sprekke som følge av at SV var svært opptatt av at Maria Amelie skulle få bli i landet.

- Media fikk satt søkelyset på en betenkelig side ved norsk asylpolitikk – nemlig at det nesten ikke tas menneskelige hensyn lengre. Opptil nå har medienes dekning av norsk asylpolitikk vært ganske slapp, og de har godtatt de fleste utsendelsene. Plutselig kommer det noe annet, og mediene retter søkelyset mot en enkeltskjebne. Da får man avslørt hvor inhuman asylpolitikken kan være og hvor mange meter Stoltenberg har beveget asylpolitikken mot høyre, sier sjefredaktøren i Dagsavisen.

Les også: – Flyktet fra Nord-Ossetia etter politisk spill

- Et voldsomt kjør

Trygve Hegnar

Trygve Hegnar: - Media har vært et mikrofonstativ.

Foto: Erlend Aas / Scanpix

VGs Bernt Olufsen presiserer at asylpolitikk handler om et reelt beskyttelsesbehov, mens det samtidig finnes grunner til at de uten et slikt behov kan få bli i landet.

- Vi blander disse begrepene sammen i altfor stor grad. I denne saken er det stilt altfor få kritiske spørsmål til kretsen rundt Maria Amelie om hvorvidt hun har et reelt beskyttelsesbehov, sier Olufsen.

Han tror at saken kom skjevt ut på grunn av politiaksjonen da Maria Amelie ble pågrepet, og Olufsen omtaler den som «langt fra noen genistrek».

- Den medførte en eksplosjon av indignasjon. Det var betegnende å høre de første intervjuene med statssekretær Pål K. Lønseth i NRK morgenen etter at Maria Amelie ble pågrepet. Han ble utsatt for et formidabelt kjør. Samtidig var det et fravær av kritiske spørsmål rundt hennes beskyttelsesbehov – særlig de første dagene, sier han.

Strand mener på sin side at media stilte kritiske spørsmål til myndighetene fordi de sto på enkeltmenneskets side mot makten.

- Jeg oppfattet ikke at det var et veldig stort støtteapparat rundt henne, bortsett fra forlaget og kjæresten. Maktapparatet var imot henne. Det samme var flertallet på Stortinget, regjeringen, politiet, Erna Solberg og Siv Jensen. Motforestillingene kom frem i saken, sier han.

AKTUELT NÅ